Више посла за лекаре Хитне помоћи. Нису сва колапсна стања опасна, важна прибраност каже др Марина Трифуновић

Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи једна је од карактеристика летњег периода и дана са високим температурама, рекла је у емисији „Шабачка хроника“, ТВ Шабац, др Марина Трифуновић, лекар у овој служби.

– Наши најчешћи пацијенти су хронични болесници, којима не одговарају високе температуре, пре свега пацијенти са хипертензијом, са хроничном опструктивном болести плућа, срчани болесници. Јављају нам се, такође, и здраве особе са различитим вирусним, стомачним инфекцијама, као и особе које су претрпеле колапсна стања или топлотни удар – рекла је др Марина Трифуновић.

И протеклих дана било је колапсних стања и позива са јавних места.

– Ввеома је битно у таквим ситуацијама бити прибран, не паничити. Таквог пацијента потребно је одмах сместити у хлад, дати му течност, расхладити га и пустити га да се одмори, јер нису сва колапсна стања опасна по живот. Додатна опрезност потребна је у случају да пацијент дуже време не долази свести и има нека пропратна стања, попут грчева и слично. Колапс, после ког особа брзо дође свести, није разлог за забринутост и панику – каже др Трифуновић.

IMG_0064

Високе температуре доприносе смањењу концентрације, што може бити отежавајући фактор и у вожњи.

– Не крећите уморни на пут и немојте возити ноћу био би основни савет. Осим тога важно је правити честе паузе, конзумирати течност и не узимати алкохол за време вожње. На здравствено стање лоше утиче и конзумирање тешке и масне хране, пацијенти имају проблема и са боловима у стомаку, тако да би то требало избегавати, посебно у овом периоду.

Током летњих месеци повећан је и број повреда изазваних смањеним опрезом током обављања пољопривредних радова, због чега би требало избегавати излагање сунцу у најтоплијем делу дана, прилагодити гардеробу и уносити доста течности.

– Настојимо да свим нашим пацијентима изађемо у сусрет, али молимо наше суграђане да имају стрпљења уколико позивају број 194, јер је број позива, прегледа и излазака наших екипа на терен значајно повећан, а наши капацитети, због годишњих одмора, смањени – истакла је др Марина Трифуновић, лекар Службе хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља у емисији ТВ Шабац.

 

Унесите текст и стисните ентер да започнете претрагу