1. децембар – Светски дан борбе против сиде

1. децембар – Светски дан борбе против сиде

„Ниједан живот изгубљен због сиде!“ слоган је овогодишње кампање којом се обележава Светски дан борбе против ове болести. Ова порука јасно указује на интенцију кампање и потребу за што квалитетнијом едукацијом и превенцијом у циљу заштите здравља. У заједничку акцију шабачких здравствених институција, Града и Савета за здравље данас се, у центру града, укључује и наш Дом здравља. Наше патронажне сестре делиће флајере и промотивни материјал са колегама из других установа, са циљем указивања на значај тестирања, али и заштите и избегавања ризичног понашања.

Статистика у свету

Према  проценама UNAIDS-а у свету je данас око 75 милиона особа инфицирано HIV-ом, док је 36 милиона особа умрло од AIDS-а. Према истом извору података крајем 2012. године у свету је 35,3 милиона особа живело са HIV-ом (32,2 – 38,8 милиона), што је за 18% више у односу на 2001. годину (30 милиона). Од процењених 35,3 милиона особа које су живеле са HIV-ом 3,3 милиона су деца млађа од  15 година.

Статистика у Србији

У Србији су, према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, од почетка епидемије, 1985. године, регистроване 2.962 особе инфициране HIV-ом, од којих je 1.678 особa оболелo од AIDS-а (57% свих регистрованих HIV позитивних особа), док су 1.154 особе инфициране HIV-ом умрле (1.058 од AIDS-а, а 96 од болести или стања која нису повезана са HIV инфекцијом). У Београду је највећи број инфицираних, али се у престоници највећи број особа и тестира. Од почетка ове године у нашој земљи је новодијагностиковано 109 особа инфицираних HIV-ом. У истом периоду код 32 особе је дијагностикован АIDS (сида), док је 14 особа умрло од  АIDS-а.

HIV TRAKA

Од 1997. године високо активна антиретровирусна терапија (HAART) је доступна и бесплатна у Републици Србији, тј. сви трошкови лечења иду на терет Републичког завода за здравствено осигурање за све здравствене осигуранике којима је лечење индиковано. Од 2008. године лечење HIV инфекције је децентрализовано, односно реализује се у Институту за инфективне и тропске болести при Клиничком центру Србије у Београду, у Клиничком центру Војводине у Новом  Саду,  Клиничком центру у Нишу, а од 2009. године и у Клиничком центру у Крагујевцу. У периоду 2003–2012. година регистровано је значајно повећање особа инфицираних HIV-ом на лечењу комбинованом антиретровирусном терапијом (са 330 особа крајем 2003. године на око 1100 особа крајем 2012. године), а од 2000. године регистрована је и значајна редукција оболевања и умирања од АIDS-а.

Према званично доступним подацима у Србији је крајем новембра 2013. године живело 1808 особа инфицираних HIV-ом. Међутим, процене UNAIDS-a указују да у нашој земљи још око 1800 особа не зна да је инфицирано HIV-ом. Једини начин да се открије HIV инфекција је да се особа која је имала неки ризик тестира на HIV, а свако тестирање на HIV требало би да буде добровољно, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних клијенту. Веома је важно знати и да HIV позитивне особе имају могућност да уђу у програм праћења и контроле сопствене HIV инфекције, односно у програм лечења који даје одличне резултате, како у свету тако и у нашој земљи, те је данас HIV инфекција хронично стање са којим се може квалитетно и дуго живети, али само уколико се правовременим и адекватним специфичним лечењем контролише репликација HIV-а.