10. мај – Међународни дан физичке активности

10. мај – Међународни дан физичке активности

„Кретањем до здравља“ је мото Светског дана физичке активности који се обележава данас. Недостатак физичке активности је идентификован као четврти водећи фактор ризика глобалне смртности који је одговоран за 6% свих смртних случајева у свету. Процењује се да је у свету физичка неактивност примарни узрок око 25% случајева рака дојке и дебелог црева, 27% шећерне болести и око 30% болести срца.

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије или сагоревања калорија. Брзо ходање, шетња, вожња бицикла и ролера, плес, пењање уз степенице, усисавање, прање прозора, рад у башти…све ово је физичка активност (ФА).

FIZICKA AKTIVNOST

Истраживања у Србији показују да препоручених 30 минута ходања сваки дан има 55% одраслих мушкараца и 46% жена. Фитнесом, спортом и рекреацијом у слободно време бар 3 пута недељно бави се тек 16% мушкараца и 5% жена. Осам од десет деце узраста 7-14 година је у слободно време 1-2 пута недељно имало физичку активност тако да се задува и озноји. (Истраживање здравственог стања становништва Србије из 2013. године)

У свету је приближно трећина одраслих особа недовољно физички активна, а две трец́ине старијих од 15 година у Европској унији не достигне препоручену физичку активност. Оно што забрињава је тренд смањења активности у многим земљама Европе, посебно у популацији младих. У Европи само 34% младих узраста 11, 13 и 15 година је довољно физички активно према препорукама за добро здравље.

Редовна, умерена и прилагођена ФА код одраслих превенира ризик од повишеног крвног притиска, коронарне срчане болести, можданог удара, дијабетеса, рака дојке и дебелог црева, депресије и падова. Физичка активност унапређује укупно здравље и јача кости. Кључни је фактор потрошње енергије, односно енергетског баланса и контроле телесне тежине.