12. фебруар – Светски дан сексуалне и репродуктивне свести

12. фебруар – Светски дан сексуалне и репродуктивне свести

Светски дан сексуалне и репродуктивне свести, који се обележава сваке године 12. фебруара, посебно је фокусиран на младе и има за циљ да укаже на важност едукације о начинима смањења ширења полно преносивих инфекција, избору контрацепције, као и о планирању породице.

У свету се дневно региструје више од милион полно преносивих болести, при чему су најзаступљеније код популације старости од 15 до 25 година. Процењује се да свака пета особа у том добу има једну од осам најчешћих полно преносивих болести као што су хламидија, гонореја, генитални херпес, кондиломи, микоплазме, уреаплазме и трихомонијаза.

Ове инфекције преносе се углавном током незаштићеног сексуалног односа са инфицираним партнером, а у највећем ризику су особе које не користе заштиту током сексуалног односа, као и особе које често мењају сексуалне партнере.

Подизање свести о значају образовања из сексуалног и репродуктивног здравља подразумева укљученост родитеља, наставника, педијатара и шире јавности о заштити од полно преносивих болести и сигурном понашању повезаном са репродуктивним здрављем.