14. март – Светски дан бубрега

14. март – Светски дан бубрега

Због хроничне бубрежне инсуфицијенције у Србији је преко 4.700 пацијената на дијализи, трансплантацију бубрега чека њих 658, а о значају болести бубрега говоре и подаци да се у 2011. години више од пола милиона људи обратило свом изабраном лекару због ових проблема, болнички је збринуто преко 35.000 пацијената, а од ових обољења умрло је 2.147 особа.

Због свих ових показатеља обележавање Светског дана бубрега има за циљ подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности са чињеницом да су болести бубрега честе, опасне, али и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега је:

“Бубрези за живот: Спречите акутно оштећење бубрега!“Главна функција бубрега је излучивање токсичних продуката метаболизма и вишка течности из организма. Болести бубрега чине велику групу обољења, различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Ова обољења најчешће су изазвана инфекцијама, метаболичким поремећајима, токсинима и другим узроцима, а манифестују се као упале бубрега и акутна, односно хронична смањена функција бубрега.

Акутна слабост (инсуфицијенција) бубрега је тешко оштећење функције бубрега са различитим клиничким симптомима. Јавља се нагло, често као компликација других обољења или стања. Ако се брзо отклоне узроци њеног настанка, бубрези могу да поврате нормалну функцију, у противном, доводи до појаве синдрома акутног затајивања (недовољне функције бубрега). Прогресивно оштећење бубрега, најчешће узроковано различитим болестима (гломерулонефритис, дијабетес, хипертензија, пијелонефритис, опструкције у уринарном тракту и др.) карактерише хронична инсуфицијенција бубрега, односно трајно оштећење његове нормалне функције. Ради се о болести која се развија постепено и најчешће је последица шећерне болести и повишеног крвног притиска.

У стадијуму терминалне бубрежне инсуфицијенције спроводи се дијализа или се трансплантира бубрег. У здравственим установама у Републици Србији у 2012. на дијализи је било 4.247 пацијената. На перитонеумском програму, који укључује и лечење дијализом у кућним условима, дијализирано је 466 пацијената. Укупан број пацијената на хроничном програму лечења поступцима дијализе у Републици Србији износио је 4.713.

Трансплантација бубрега заснива се на пресађивању органа, који се могу добити од живих или умрлих особа. Код приближно 10-15% болесника, даваоци органа могу бити крвни сродници (чланови породице) или биолошки несродни донатори (брачни партнери, пријатељи). За остале болеснике траже се подударни даваоци код особа са дијагностикованом можданом смрћу (кадаверични даваоци). Из тог разлога потребно је повећати број кадаверичних трансплантација.

Неопходно је више информисати грађане о значају донације органа. Донирање органа знак је хуманости, солидарности и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти донира било који део тела ради трансплантације, како би се помогло тешким болесницима.

У Србији се трансплантације бубрега обављају у пет здравствених установа. Током 2012. године од укупно 79 трансплантираних бубрега, 47 пресађених бубрега узето је од умрлих донора. На листи чекања за трансплантацију бубрега налази се 658 особа.

Болести бубрега могуће је на време дијагностиковати. Прегледом узорка мокраће, крви и крвног притиска могу се открити рани знаци бубрежне болести.

Осам златних правила за смањење ризика за развој болести бубрега:

1. Будите физички активни!

2. Редовно контролишите ниво шећера у крви!

3. Контролишите крвни притисак!

4. Храните се правилно и одржавајте нормалну телесну тежину!

5. Узимајте довољне количине течности!

6. Престаните да пушите!

7. Не узимајте лекове који нису прописани рецептима!

8. Редовно контролишите бубреге уколико имате један или више фактора ризика!

Проверите свој ризик за болести бубрега:

  • Имате ли повишени крвни притисак?
  • Имате ли шећерну болест?
  • Имате ли прекомерну телесну тежину?
  • Имате ли више од 50 година?
  • Да ли је било болести бубрега у Вашој породици?
  • Да ли сте малокрвни?
  • Ако имате један или више потврдних одговора, јавите се изабраном лекару.

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology ) и Интернационалног Удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations)  у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу.

(http://www.worldkidneyday.org)