15. фебруар – Међународни дан деце оболеле од рака

15. фебруар – Међународни дан деце оболеле од рака

 „Рано откривање …већа шанса гесло је под којим се 15. фебруара обележава Међународни дан деце оболеле од рака, са циљем подизања свести становништва  да добра информисаност, рана дијагноза, нега и лечење у зато специјализованим здравственим установама у великој мери могу утицати на исход и  обезбеђују деци оболелој од рака већу шансу за оздрављење и преживљавање.

Сваке године у свету више од 160.000 деце оболи од рака, а око 90.000 умре од те болести. Малигне болести код деце су ретке, са учешћем од 0,5 до 1% од свих неоплазми у општој популацији.

Петогодишње преживљавање и у развијеним земљама достиже и  80%, али  малигне болести су и даље други по учесталости узрок смртности код деце. У неразвијеним земљама преживљавање је далеко мање и износи 20% или чаки 10% у најсиромашнијим земљама, где је тешко обезбедити квалитетан приступ информацијама, раној дијагнози, нези и лечењу.

Од малигних болести у Србији годишње оболи око 350 деце узраста од 0 до 19 година. Као и у већини земаља, и у Србији је регистрован пораст инциденције од малигних тумора, али и смањење стопа морталитета. Петогодишње преживљавање деце обољеле од рака у узрасту од 0 до 14 година значајно је побољшано, са мање од 50%  у 70. година до 80% данас.

Поред организованог систематског надзора над здрављем у циљу раног откривања обољења, важно је родитељима и деци пружити адекватну информацију да обрате пажњу да препознају ране знаке (упозорења) болести, као што су одређене промене и упорни симптоми и да је неопходно потражити што пре медицинску помоћ.

Пажњу треба обратити када се појаве:

–        промене  на очима и виду (нова разрокост, новослепило, избочена очна јабучица),

–        отеклине у стомаку и карлици, на глави и врату, удовима, тестисима, жлездама,

–        необјашњиво продужена температура преко 2 недеље,

–        необјашњив губитак тежине, бледило, умор, стварање модрице или крварење,

–        болови у костима, зглобовима, леђима и лако настали преломи,

–        неуролошки знаци: промена или погоршање хода, равнотеже или говора, главобоља више од две недеље са или без повраћања, увећање главе.

Прогноза малигних болести у дечијем узрасту зависи од стадијума болести, али наша земља по учесталости оболевања од малигних болести код деце не одскаче од других земаља у региону.

Корисни сајтови:

mailto:sadecom@sbb.rswww.sadecom.org.rs

www.icccpo.org

www.siop.nl

www.zvoncica.org.rs

www.cikaboca.org