15. октобар – Светски дан чистих руку

15. октобар – Светски дан чистих руку

Сваке године од дијареје у свету умре скоро 2 милиона људи, а 90 % свих смртних случајева узрокованих дијарејом чине деца млађа од ПЕТ година. Скоро 90 процената свих смртних случајева узрокованих дијарејом приписује се неисправној води, неадекватним санитарно- здравственим мерама и неадекватној личној хигијени.

Ово је један од података који јасно илуструје важност личне хигијене у очувању здравља, што, опет, указује и на значај обележавања Светског дана чистих руку у Календару здравља. Слоган овогодишње кампање је СНАГА ЈЕ У ТВОЈИМ РУКАМА, а Светски дан чистих руку обележава се у више од 70 земаља широм света. Главни циљ кампање посвећене овом датуму је стицање правилних хигијенских навика и развој културе прања руку сапуном, јер је то једна од најделотворнијих и најисплативијих мера превенције највећег броја болести које се преносе преко прљавих руку.

CISTE RUKE JEDNE Руке су део тела који је најизложенији микроорганизмима. Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних, кожних болести, инфекција ока, као и болничких инфекција. Заразне болести се могу пренети директним контактом када се микроорганизми са оболелог у блиском контакту пренесу на здраву особу или индиректним, који се остварује путем загађених (контаминираних) предмета и ствари које је претходно користила болесна особа или клицоноша (то могу бити марамице, пешкири, одећа, играчке, прибор за јело, кваке на вратима, батерије за воду у тоалетима, књиге и сл). Посебно осетљива узрасна категорија су деца која немају развијене хигијенске навике, као и особе смештене у установе за ментално оболеле, које немају способност усвајања основних хигијенских навика.

У „болести прљавих руку” убраја се мноштво заразних обољења различитог порекла. Узрочници „болести прљавих руку” су вируси (Хепатитис А – заразна жутица, полиомијелитис – дечија парализа, вирусни проливи), бактерије (трбушни тифус, дизентерија), паразити (амебна дизентерија, ентеробијаза).

Прање руку сапуном је најефикаснији и најјефтинији начин спречавања дијареје и акутних респираторних инфекција, болести које су одговорне за 3,5 милиона смртних случајева деце у првој години живота годишње, пре свега у земљама у развоју. Технолошки и финансијски гледано, прање руку је доступно у свим земљама и свим заједницама и представља најисплативију здравствену интервенцију. Процењено је да прање руку сапуном смањује ризик од настанка болести праћених дијарејом за 42–47 процената. Руке треба прати водом и сапуном после употребе тоалета, пре припреме хране, пре неговања новорођенчета и одојчета.

CISTE RUKEПрема последњем истраживању о здрављу становништва Србије, у нашој земљи је 2006. године 73,8% одраслих становника редовно прало руке, што је значајан пораст у односу на 2000. годину када је то чинило 67,4%. Најредовније су то чинили одрасли становници до 35 година старости, жене, становници градских насеља, Београда и становници из категорије најбогатијих.

Према подацима Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института за јавно здравље Србије, у току 2012. године регистрована је 81, а у првој половини 2013. године 48 епидемија у којима је пут преноса био директни или индиректни контакт.

Прање руку је од кључног значаја за испуњавање Миленијумских развојних циљева смањења смртних случајева код деце испод пет година за две трећине до 2015. године.