Вакцинација

Вакцинација

Од 31.12.2020. до 31.01.2021. запослени из наше установе вакцинисали су првом дозом вакцине 7352 грађанина. Од тога 6901 особа вакцинисана је кинеском вакцином произвођача Sinofarm, а 451 особа вакцином Pfyzer. У том периоду другом дозом вакцине Pfyzer је вакцинисано 190 лица.

Тим из нашег Дома здравља  започео је имунизацију у Геронтолошком центру 31.12.2020. када  је вакцинисано 156 корисника ове установе Pfyzer-овом вакцином. Потом је настављена вакцинација здравствених радника у Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац најпре у Служби поливалантне патронаже са центром за превенцију, а потом у Пункту за вакцинацију у Служби кућне неге и лечења с обзиром да је приземан објекат,  издвојен од других објеката и има паркинг у улици Попа Карана и самим тим подобан за вакцинацију старијих суграђана од 75 година.

Од 20.01.2021. па надаље наставили смо вакцинацију на Пункту за масовну имунизацију по одлуци Штаба за ванредне ситуације од 17.01.2021. а на предлог Министарства државне управе и локалне самоуправе и Канцеларије за информационе технологије и електронске управе.

Одзив наших грађана је био изузетно велик. Првог дана је преко еУправе било заказано 216, а ми смо вакцинисали 491 особу, јер смо истог дана добили обавештење да примамо на вакцинацију и незаказане суграђане. Наредних дана смо добијали спискове од 432, а ми смо вакцинисали 856, 939, 965, 1045. Преко Штаба за ванредне ситуације Града Шапца смо ангажовали припаднике Комуналне полиције  који су регулисали ред напољу и поштовање физичке дистанце у складу са противепидемијским мерама. Вакцинални пункт је опредељен у простору Фискултурне сале  средње Економске школе у ул. Стана Милановић број 2 где је 21.07.2020. одлучено да се формира Привремена ЦОВИД-19 болница.

Због великог интересовања  наших грађана имунизацију је спроводило 7 тимова здравствених радника – 7 лекара и 14 медицинских сестара. Вакцинацији су надзирали директор Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, др Јасмина Станковић, координатор за имунизацију Александар Бељић и главна сестра Дома здравља ВМС Драгана Симеуновић. Информатичку подршку смо имали од дипломираног инжењера електротехнике – Раде Пантелић и помоћника директора за квалитет др Слађана Каурин Милетић. Од 25.01.2021. као испомоћ у вакцинацији пријавили су се као волонтери ученици средње Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ и то 7 ученика. Они су мерили телесну температуру безконтактним термометром и спроводили дезинфекцију руку, као и попуњавање сагласности за препоручену имунизацију и показали изузетну  хуманост и  посвећеност свом будућем позиву.

Имунизација ће се спроводити и у наредним данима у складу  са инструкцијама надлежних институција. Изузетно смо поносни на наше грађане и сви наши апели  о важности имунизације су допринели  да обухват вакцинцијом буде овако велик. Поред вакцинације ми и даље  саветујемо поштовање свих противепидемијских мера.

Само заједничким снагама можемо и хоћемо да победимо пандемију изазвану SARS-COV-2 вирусом.