26. јун 2023. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

26. јун 2023. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

 

Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина Уједињених Нација је  прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Овај дан обележава се на глобалном, националном и локалном нивоу у многим земљама света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.  Слоган кампање за 2023. годину је  „Људи на првом месту: зауставите стигму и дискриминацију,  појачајте превенцију”

Према извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном 2022. године, у свету је  у 2020. години приближно  284 милиона особа старости  15-64 године користило дроге. Подаци показују и да је на глобалном нивоу, приближно половина од 11,2 милиона особа које инјектирају дрогу живело са hepatitis C вирусом, а 1,4 милион са вирусом HIV-а.

Употреба дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно нарушити њихово  физичко и ментално здравље и спречити их да потраже помоћ која им је потребна.

Циљ овогодишње кампање је подизање свести о важности поштовања и емпатије у опхођењу према особама које користе дрогу и значају превенције. Овогодишњи Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама је и позив на:

  • подизање свести о негативном утицају стигме и дискриминације на људе који користе дроге и њихове породице;
  • подизање свести о епидемијама AIDS и хепатитиса међу особама које користе дроге и значају већег обухвата и јачања програма превенције HIV-а и хепатитиса;
  • указивање на значај и едуковање о болестима зависности и другим обољењима и стањима повезаним са употребом дрога, доступним третманима и важности ране интервенције и подршке;
  • заговарање за алтернативе уместо затворских мера;
  • промовисање добровољних услуга заснованих на доказима за све људе који користе дроге;
  • активности на смањењу стигме и дискриминације промовисањем језика и ставова који су уважавајући и без осуђивања;
  • оснаживање младих и заједнице за превенцију употребе дрога и зависности.