26.јун Међународни дан борбе против злоупотребе дрога 2020.

26.јун Међународни дан борбе против злоупотребе дрога 2020.

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се сваког 26. јуна још од давне 1987. године када је, доношењем посебне резолуције, Генерална скупштина Уједињених нација званично подржала иницијативу да се појача деловање и сарадња у борби против овог глобалног проблема. Сваке године, уз подршку појединаца, заједница и разних организација широм света, ово глобално поштовање има за циљ да подигне свест о великом проблему који забрањена дрога представља друштву.

            Ове 2020. године кампања се обележава под слоганом „Више знања за бољу негу”.  Слоган је изабран како би указао на постојање бројних дезинформација у вези са дрогама и има за циљ да нагласи значај адекватног информисања за планирање и спровођење активности усмерених на смањење негативног утицаја дрога на здравље и безбедност појединаца и друштва, као и за побољшање међународне сарадње на овом пољу.  
            Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Управо зато, неопходан је балансиран приступ за смањење последица употреба дрога који фокусира и смањење понуде и смањење потражње. Предуслов за ефективно деловање друштва у борби против дрога је координација свих одговарајућих служби, институција и организација како на националном, тако и на локалном нивоу.

Обележавајући сваке године 26 јун, Канцеларија УН за дрогу користи овај датум да укаже на опасности од употребе дрога и њихове илегалне трговине и на тај начин помаже људима широм света да шире информације и поруке о културној, економској а пре свега здравственој штети које дрога широм света производи.

УН су 2016. године одржале генералну скупштину о дрогама како би на тај начин позвале све земље чланице УН да се боре против  потражње и понуде дрога а у исто време да се побољша приступ лечењу зависника.

Извор:World drug day:https://www.unodc.org/drugs/indexNEW.html

Завод за јавно здравље Шабац

Фотографија: screenshoot