26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. Слоган кампање за 2015. годину је „Хајде да без дрога развијамо наше животе, заједницу и идентитет“.

Циљ спровођења кампање у Републици Србији је мобилисање подршке читаве јавности и подстицање становништва да пружи свој допринос у промоцији здравих стилова живота, у сузбијању проблема злоупотреба дрога и у заштити младих широм света од опасних супстанци. Значајно је учешће школа, родитеља, полиције, радно активног становништва и послодаваца, медија, верских заједница, здравствених радника, удружења грађана и других у активностима које имају за циљ смањење злоупотребе дрога. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из Календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Учесталост коришћења дрога у Србији

Према резултатима Националног истраживања о стиловима живота становништва Србије које је 2014. године спровео Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку Европског мониторинг центра за дроге и зависности од дрога и Твининг пројекта „Имплементација Стратегије за борбу против дрога (компоненте смањења понуде и потражње)”, у Србији је бар једном у току живота дрогу користило 8% од укупне популације, старости од 18 до 64 године.

Дрогу су током живота са већом учесталошћу користили мушкарци (10,8% мушкараца у односу на 5,2% жена) и млађа одрасла популација од 18 до 34 године старости (12,8%). Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис (марихуана и хашиш), чија је употреба, бар једном у току живота, забележена код 7,7% испитаника узраста од 18 до 64 године (10,4% мушкараца и 4,9% жена). Канабис је у претходних 12 месеци конзумирало 1,6% популације (3,4% међу млађом одраслом популацијом). Међу скорашњим корисницима канабиса (претходних 12 месеци), већина њих су мушкарци (80%) и припадају млађој одраслој популацији, узраста од 18 до 34 година (73%). Перцепција доступности појединачних дрога одговара нивоу заступљености употребе истих – канабис као најчешће заступљена дрога је према процени становника Србије и најдоступнија. Високоризична употреба канабиса ретка је у Србији и присутна код 0,5% одрасле популације (0,8% мушкараца и 0,1% жена), што одговара укупном броју од 14.000 до 28.000 људи, од којих је приближно половина старости од 18 до 34 године.