29. септембар: Светски дан срца – ОЈАЧАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ!

29. септембар: Светски дан срца – ОЈАЧАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ!

Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац ће Светски дан срца, 29.септембар, обележити организовањем прегледа у просторијама Месне заједнице Летњиковац у понедељак, 2. октобра 2017. године, од 08 до 13 часова. Том приликом ће свима бити урађен ЕКГ и измерен крвни притисак и шећер у крви. У исто време сви заинтересовани ће моћи да преузму тестове за организовани скрининг на карцином дебелог црева, а заказиваће се и термини за организовани скрининг на карцином дојке. Током ове акције ће бити присутна и педијатријска екипа која ће проверавати вакцинални статус деце и на лицу места обавити вакцинацију уколико до сада није спроведена и истовремено обавити преглед и консултације и из других сегмената дечје здравствене заштите. Позивамо наше суграђанке и суграђане да дођу на преглед без обзира да ли имају или немају здравствену књижицу.

Овај важан датум из Календара јавног здравља има за циљ да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти у свету и да истакне значај активности које појединци, удружења и заједнице могу предузети да спрече и контролишу ова обољења. Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.


Процењује се да у свету око 17,5 милиона људи умре од кардиоваскуларних болести сваке године, те да ће до 2030. године тај број порасти на чак 23 милиона. Светска федерација за срце истиче да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Према подацима Националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2015. године у Србији умрло је 54.376 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 52,4% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у нашој земљи. Исхемијске болести срца, заједно са цереброваскуларним болестима, водећи су узроци смрти у овој групи обољења.

Ојачајте своје срце!

  • будите физички активни

  • смањите стрес

  • једите здраво

  • одржавајте здраву телесну тежину
  • проверавајте основне здравствене параметре