29. септембар – Светски дан срца

29. септембар – Светски дан срца

Данас се обележава Светски дан срца. Гесло овогодишње кампање је «Крените путем здравог срца». На овај начин истиче се значај здравог начина живота и превенције фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова. Ове болести су водећи узрочници смртних искода, од којих у свету годишње умре 17,3 милиона људи. Контролом главних фактора ризика – пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност – може се спречити најмање 80% смртних исхода упозорава Светска федерација за срце.

Претпоставке да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и богати су нетачне, јер болести срца и крвних судова погађају жене као и мушкарце, али је ризик озбиљно потцењен код жена. Заправо, болести срца и крвних судова су убица број један међу женском популацијом, изазивајући један од три смртна случаја код жена: то је око један смртни случај у минути! Важно је да се жене упознају са својим ризиком од оболевања од болести срца и крвних судова и да предузму мере како би заштитиле себе и своју породицу!

Ризику за појаву болести срца и крвних судова изложена су и деца, код којих сметње могу да се јаве и пре рођења, током феталног развоја, а тај ризик расте током детињства усвајењем лоших животних навика као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму. Болести срца и крвних судова у дечијем узрасту могу да настану и као последица неблаговремено откривених и лечених заразних болести.