31. јануар – Национални дан без дуванског дима

31. јануар – Национални дан без дуванског дима

Тема овогодишњег Националног дана без дуванског дима (НДБДД) је “Градови без дуванског дима”. „Град без дуванског дима” је град који је усвојио и спровео законе којима се забрањује пушење у затвореним просторима (радним местима), свим затвореним јавним местима и јавном превозу без или са веома мало изузетака. Крајњи циљ сваке градске управе и једна од мера заштите здравља становништва, требало би да буде универзална и свеобухватна заштита становника од изложености дуванском диму. Ефикасна заштита од изложености дуванском диму захтева потпуну елиминацију дуванског дима, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Посебне просторије за пушење, чак и када имају своју вентилацију, нису ефикасно решење. Препоруке Светске ѕдравствене организације (СЗО) о заштити становништва од изложености дуванском диму, обезбеђују кључне доказе и примере најбоље праксе за градове без дуванског дима.

Процењује се да око 600.000 људи широм света годишње умире због изложености дуванском диму! 

Све већи број држава, зато, примењује све потребне мере контроле дувана како би у потпуности заштитили своје грађане од дуванског дима. Ове мере подразумевају праћење употребе дувана, заштиту становништва од изложености дуванском диму, забрану рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорстава од стране дуванске индустрије, стална упозорења о штетностима употребе дувана (као што су сликовна упозорења на паклицама цигарета), помоћ при одвикавању од пушења и повећање пореза на дуван и дуванске производе. Промотивне кампање и акције у градовима могу да помогну да се повећа број становника који су заштићени свим мерама контроле дувана.

Gradovi bez duvanskog dima-Nadja-Garacic

На нивоу градова закони се могу брже усвојити него на нивоу државе. Политичка воља да се нешто промени може се пре постићи на локалном нивоу у једном или више градова него на нивоу целе државе. Градоначелници, као представници својих грађана, могу се такође директно залагати за доношење закона без дуванског дима на националном нивоу.

Стотине градова у свету успешно спроводе закон којим се забрањује пушење на свим затвореним јавним и радним местима, а међу овим градовима су и Њујорк, Мексико Сити и Буенос Ајрес.

У многим земљама, заштита од изложености дуванском диму на радним и јавним местима постигнута је скоро у потпуности захваљујући законима у градовима и на локалном нивоу, као на пример у Канади, Аустралији и Цједињеним Америчким Државама.

У неким државама, упорно залагање на нивоу градова довело је до усвајања националног закона.

SABAC BEZ DUVANSKOG DIMA