8. април – Светски дан Рома. Наше сестре на скупу Женске ромске мреже.

8. април – Светски дан Рома. Наше сестре на скупу Женске ромске мреже.

Данас се обележава Светски дан Рома установљен са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја. Статистика у Србији указује на изузетно велике проблеме Рома који се, пре свега, односе на њихов економски и социјални положај, стамбене проблеме и слабо образовање – један Ром седам пута је сиромашнији од најсиромашнијег Србина, а тек 20% Рома је функционално писмено. У светлу ових података у Шапцу је Светски дан Рома обележен у оквиру акције Месец женског активизма женске ромске мреже, а на овом скупу, као гости, наш Дом здравља представљале су Маја Марковић, главна сестра установе и Данијела Марковић, главна сестра Службе поливалентне патронаже, чија излагања су била веома запажена.

– У мом случају никад није било дискриминације Рома, одрастала сам са децом из ромских породица у комшилуку, па смо се свакодневно играли и дружили. Поражавајући је податак да је животни век Ромкиња 48 година, јер мислим да управо тај податак довољно говори и о њиховом положају и о здравственом стању. Тек нешто више од трећине заврши основну школу, девојчица Ромкиња нема детињство, честе су малолетничке трудноће, кад је организам биолошки незрео, због чега су опасности по мајку и дете знатно веће, чешће су анемије, потхрањеност, бактеријске и вирусне инфекције. Зато мислим да је важно радити на њиховој едукацији, између осталог кроз различите радионице посвећене управо овим темама: планирање породице, репродуктивно здравље, важност вакцинације, исхрана, дојење, јер бисмо тиме, са аспекта наше струке, допринели побољшању њихове здравствене културе – рекла је Маја Марковић, главна сестра Дома здравља Шабац.

Главна сестра Службе поливалентне патронаже Данијела Марковић говорила је о свакодневном раду, обиласку трудница и породиља Ромкиња, без икакве дискриминације. Рад наших сестара у овој служби и главне сестре похвалиле су и здравствене медијаторке, што је најбољи доказ њихове професионалности и посвећености.

Овом скупу присуствовали су и представници шабачке Градске управе, Националне службе за запошљавање и борјних других институција и организација чији рад утиче на квалитет живота ромске популације.