Акција у Прњавору : више од стотину жена на прегледу

Акција у Прњавору : више од стотину жена на прегледу

Више од стотину жена искористило је прилику и обавило превентивни гинеколошки преглед током акције коју смо организовали у нашој амбуланти у Мачванском Прњавору. Велико интересовање жена доказало је оправданост наших акција којима стварамо могућност да своје здравствено стање провере и жене у нашим селима, на целом подручју града.

– Ово је добра акција, за сваку похвалу. Значи нам пуно, јер се многе жене тешко накане да оду код лекара, непријатно им је, што не би требало да буде – каже једна од мештанки, међу којима је много оних који дуго нису биле на контроли код гинеколога.

Превентивни прегледи које организујемо имају за циљ да допринесеу развоју свести о значају превенције.

–  Данас смо у Прњавору, где постоји гинеколошка амбуланта, али због дужег одсуства гинеколога смо овде да створимо прилику за све жене овог и суседних села. До сада смо захваљујући оваквим акцијама откривено три случаја карцинома дојке, једна жена је оперисана, а друге две жене чекају на интервенцију, после одлуке комисије. Код четири жене откривени су полипи, а код једне жене је откривена преканцерогена промена, која изискује даље праћење – истиче др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.

Захваљујући овој акцији наше установе на сеоском подручју је до сада урађено 105 мамографских и 153 гнеколошка прегледа.

–  Ови прегледи се раде са циљем раног откривања карцинома грлића материце, а у зависности од тога шта се открије и какво се стање утврди, жене шаљемо на даљу дијагностику ако је потребно – каже др Марија Живановић, гинеколог.

Акције превентивних гинеколошких прегледа биће настављене и у наредном периоду, поручено је после ове, коју смо организовали у амбуланти у Мачванском Прњавору.

Прилог РТВ Шабац погледајте на:

http://www.sabac.tv/vesti/20793/preventivni-pregledi-u-prnjavoru