Акцијом мерења крвног притиска у Рода центру у сусрет Светском дану срца

Акцијом мерења крвног притиска у Рода центру у сусрет Светском дану срца

Поводом Светског дана срца, који се обележава у четвртак, 29. септембра 2011. године, Центар за превенцију болести Дома здравља Шабац ће, у сарадњи са Рода центром, овај дан обележити у суботу 24. септембра, акцијом током које ће пацијенти и посетиоци Рода центра моћи да измере крвни притисак и добију савете о здравим стиловима живота. У акцији ће учествовати два лекара и две медицинске сестре. Дом здравља ће приредити и изложбу под називом „Како до здравог срца?“

Светски дан срца је установљен како би се повећало знање о ризицима и унапредиле мере превенције. Ове године се обележава под слоганом „Један свет, један дом, једно срце”.

Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место. Светска федерација за срце, заједно са својим чланицама, истиче да се 80% превремене смртности услед болести срца и можданог удара може спречити контролом неколико значајних фактора ризика, у које спадају пушење цигарета, неправилна исхрана и физичка неактивност.

Циљ обележавања Светског дана срце је повећање нивоа свести становништва o томе да се обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продужити продуктивне године живота радно активног становништва, смањити трошкови лечења и економске последице.

[opis-slike opis=“Здравом животу младих посветили смо последњу акцију у Рода центру“]

Акција коју организујемо у суботу, 24. септембра у Рода центру, између осталог, управо има за циљ да томе допринесе и скрене пажњу на важност превентивнот деловања и промоције здравог живота.