Акредитација Дома здравља Шабац тема конференције за новинаре

Акредитација Дома здравља Шабац тема конференције за новинаре

У просторијама Дома здравља Шабац данас су новинарима саопштени подаци везани за добијање сертификата о акредитацији. То је била прилика да им укажемо на важност сертификата, али и на све активности које смо спровели у протеклом периоду. С поносом истичемо да је Дом здравља Шабац једина акредитована здравствена установа на подручју Мачванског округа, а међу реткима је и у Србији.

Редакцијама које су се одазвале нашем позиву захваљујемо на пажњи коју су посветиле овој, сматрамо, важној теми, са жељом да и у наредном периоду сарађујемо у обостраном интересу и интересу наших пацијената. У наставку текста је PRESS материјал који је прослеђен новинарима у циљу што прецизнијег информисања јавности.

konferencija1

Процес акредитације у Дому здравља Шабац успешно је завршен доделом сертификата (07. јула 2011) у свечаној сали Дома здравља Савски венац у Београду. Агенција за акредитацију здравствених установа доделила је нашем Дому здравља сертификат на период од три године – од јула 2011. до јула 2014.г. Испуњеност акредитацијских стандарда остварили смо у изузетно високом проценту – 96,02%.

Додели сертификата претходиле су бројне активности које су приведене крају посетом спољашњих оцењивача. У процесу акредитације оцењивано је девет поступака:

  • људски ресурси
  • животна средина
  • здравствена заштита жена
  • здравствена заштита одраслог становништва
  • поливалентна патронажа
  • управљање информацијама
  • здравствена заштита деце
  • руковођење
  • управљање

Током посете оцењивани су различити сегменти у нашем раду и њихов квалитет према утврђеним акредитацијским стандардима. Скала за оцењивање је од 1 до 5. Оцена 1 значи да одређени критеријум није уведен, оцена 2 да се критеријум уводи у примену, оцена 3 да се примењује, оцена 4 значи унапређену примену, а оцена 5 најбољу примену.  Да би се добила акредитација, према чл. 18 Правилника о акредитацији Сл.гл.112/2009. први услов је да ниједна оцена која се односи на безбедност пацијената не сме бити мања од 4. Период на који се добија акредитација одређен је процентуалном заступљеношћу појединих оцена. Акредитација на три године подразумева да процентуална заступљеност оцена 4 и 5 мора бити између 50 и 70%.

konferencija2

Акредитација на период од три године значајно је признање за напоре које смо последњих година улагали у побољшање квалитета својих услуга, али истовремено и обавеза да у предстојећем периоду ангажовано радимо на очувању постигнутих стандарда и њиховом даљем унапређењу. Акредитација Дома здравља, која је коштала око 1,2 милиона динара, финансирана је из буџета Града Шапца и пројекта ДИЛС Министарства здравља  – „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“.