Амбуланта у Табановићу – др Дејан Павловић: свима доступна здравствена заштита

Амбуланта у Табановићу – др Дејан Павловић: свима доступна здравствена заштита

Др Дејан Павловић, помоћник директора Дома здравља Шабац за квалитет рада са представницима Града и Савета за здравље посетио је данас здравствену амбуланту у Табановићу. Др Павловић је, у разговору са мештанима и представницима града, указао на све напоре које наша установа чини како би обезбедила доступност здравствене заштите свим нашим суграђанима у ситуацији дефицита здравствених радника и веома разуђене мреже здравствених амбуланти.
– Јасно је да је обавеза сваког запосленог Дома здравља Шабац да наши суграђани добију најквалитетнију могућу здравствену заштиту на примарном нивоу. Нико не сме бити остављен без могућности да се за решење својих здравствених проблема обрати медицинском особљу у свом месту становања. Дом здравља Шабац је због свима познате забране запошљавања принуђен да тражи нове модалитете ангажовања већ постојећег здравственог кадра. Наши вредни и пожртвовани лекари и медицинске сестре и техничари, из својих сеоских амбуланти, пунктова Хитне помоћи у Прњавору и Волујцу и мобилних екипа неодложне помоћи у Волујцу, Мајуру, Варни, Јеленчи и Липолисту, увек стижу и до територијално најудаљенијих села и насеља Града Шапца и до сваког становника и спремни су и даље да стручно обављају своје дужности под било којим условима. Значајну помоћ нам пружа Градска управа која помаже обнављање опреме и одржавање просторија и која буџетским средствима од 35 милиона динара на годишњем нивоу финансира рад 18 лекара и 16 медицинских сестара и техничара који у супротном не би могли бити радно ангажовани. Поједине амбуланте су имале минималан застој у раду због припрема за грејну сезону, али ће сада све сеоске амбуланте, кроз различите модалитете, у континуитету пружати здравствене услуге. Наравно, Дом здравља Шабац ће наставити да организује већ добро познате и добро прихваћене Караване здравља и прегледе неосигураних лица чиме ће примарна здравствена заштита становништва на сеоском подручју достићи стопроцентни обухват – наглашава др Дејан Павловић, помоћник директора Дома здравља Шабац за квалитет рада. 

UNUTRA SVIУ Табановићу је око 1.600 мештана, па је рад здравствене амбуланте од великог значаја.
Здравствена заштита је цивилизацијска тековина, а обавеза је друштва да је обезбеди. Нама у Табановићу много значи то што у свом месту имамо лекара, па не морамо да путујемо у суседно село – истиче Милан Ивановић, председник Савета Месне заједнице.

deki manja
Град Шабац води одговорну здравствену политику. 
– Здравствена заштита мора бити једнако доступна свима – то је основни постулат здравствене политике града који подржава и Савет за здравље града Шапца. Зато смо на терену да се уверимо у једнаке услове и утврдимо потребе житеља Шапца. Овде смо да у исто време разговарамо са мештанима наших села, али и са лекарима и менаџментом Дома здравља, како бисмо проценили и услове у којима они раде и пружили им подршку, а нашим суграђанима могућност да остваре своје право на квалитетну здравствену заштиту – каже Бојана Младеновић, председница Савета за здравље града Шапца.

SESTRA
Важну улогу коју град има у обезбеђењу квалитета и доступности здравствене заштите истако је и др Милутин Икодиновић, члан Градског већа Шапца.
– Уважавамо напоре које Дом здравља улаже да, упркос мањку запослених медицинских радника, изађе у сусрет потребама свих житеља Шапца. У последњих неколико година значајна средства уложена су у изградњу и реконструкцију амбуланти и набавку опреме, а у протеклом периоду Град је финансирао додатни рад лекара и техничара, који су неопходни за функционисање целог система – истиче др Икодиновић.

SPOLJA MANJA