Бољи услови лечења и радa у Служби за здравствену заштиту жена

Бољи услови лечења и радa у Служби за здравствену заштиту жена

Пројекат „Бољи услови рада – виши квалитет здравствене заштите жена“, који је обухватио реконструкцију Службе за здравствену заштиту жена, реализовали смо захваљујући средствима одобреним у оквиру пројекта Министарства здравља Србије ”Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS” који се финансира из кредита Светске банке. Наш Дом здравља на овај начин добио је 1.277.000 динара, а уговоре о додели финансијских средстава представницима 43 дома здравља у нашој земљи, средином децембра прошле године, уручила је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља. Укупна вредност ових уговора је 55 милиона динара, односно око 480.000 евра.

Реконструкцијом простора Службе за здравствену заштиту жена створени су услови за тимски рад лекара и сестара у овој служби, а уместо три, у Служби сада постоје четири ординације. У реконструисаном простору ове службе ради осам гинеколога и десет медицинских сестара, за чији рад су, као и лечење наших пацијенаткиња, сада створени знатно бољи услови. Средствима из овог гранта купили смо и видеоколпоскоп, па сада све ординације имају неопходну савремену опрему, која омогућава ефикасне, безбедне и поуздане прегледе. Радови на реконструкцији Службе за здравствену заштиту жена почели су 21. фебруара, завршени су у априлу, а извођач је била фирма „Globex“ d.o.o.

О значају захтевног посла реконструкције и поправљања услова за лечење и рад, говоре и подаци о обиму активности у Служби за здравствену заштиту жена. Само у току 2012. године у овој служби обављено је 14.000 превентивних прегледа и око 16.000 прегледа са циљем лечења, а пружено је више од 32.000 дијагностичко-терапеутских услуга (ултразвук, колпоскопија, цитологија…).

У оквиру реализације пројекта ”Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS”, од 2010. године домовима здравља у Србији  додељена су финасијска средства у укупном износу од око 2, 5 милиона евра.  Поред подршке за инвестициона улагања за 43 дома здравља, додељена су средства за подршку процесу акредитације за 76 домова здравља,  за набавку сертификованог софтвера за 162 установе примарне здравствене заштите и за реализацију пројеката за повећање доступности здравствене заштите осетљивим популационим групама за 42 дома здравља.