Брига о здрављу деце – наш нови пројекат

Брига о здрављу деце – наш нови пројекат

Наш пројекат Повећање учесталости физичке активности и правилне исхране код деце основношколског узраста један је од DILS пројеката, који је одобрен на конкурсу Министарства здравља, а који је намењен осетљивим групама. Деца узраста другог и трећег разреда основне школе циљна су група нашег пројекта, а на основу статистичких података уверили смо се у бројност ове популације.

Пројекат реализујемо у сарадњи са Основним школама „Николај Велимировић“ и „Јанко Веселиновић“. У току су припремне активности за реализацију овог пројекта, које подразумевају набавку материјала и средстава потребних за рад. Имали смо прелиминарне састанке са представницима школа, а следеће недеље имамо и састанке са родитељима. Уз њихову сагласност, сву децу ће прегледати педијатри и физијатри, мериће се висина и тежина, а пошто се ради о малој деци анкетираћемо њихове родитеље у намери да од њих добијемо одговоре на питања колико времена деца проводе у различитим физичким активностима, колико у затвореном простору, да ли се активно баве неким спортом и сл.

Она деца код које физијатар уочи неке промене на коштано-зглобном апарату, попут криве кичме, равних табана или неправилног држања или деца која имају прекомерну телесну масу биће укључена у програме које ће са њима радити професионалци. Реч је о посебним вежбама које ће радити физиотерапеути. Вежбе ће се одвијати у школама. Ова деца ће наставити са редовним активностима на часовима физичког васпитања, а паралелно ће се са њима реализовати програми здравствено-васпитног рада са различитим темама, које су посвећене примени здравих стилова живота. На крају пројекта предвиђена је евалуација, која подразумева поновни преглед деце и упоређивање са ранијим резултатима, како би се видели ефекти. Пројекат је у потпуности бесплатан за све наше кориснике, траје годину дана, а осим школа, у овај пројекат укључен је и Град Шабац, који заједно са образовним установама обезбеђује простор и услове за реализацију свих активности. Искрено верујемо да ће резултати по завршетку пројекта показати пуну оправданост и допринети бољем и здравијем животу најмлађе популације.