Четири месеца мобилног палијативног тима

Четири месеца мобилног палијативног тима

Беспомоћне, старе, особе са инвалидитетом и тешко оболеле пацијенте у Шапцу од новембра прошле године обилази мобилни палијативни тим. У оквиру прекограничног пројекта „Подржи живот“, који шабачки Дом здравља релизује са Хрватском, а финансира ЕУ, запослена су два лекара и три медицинске сестре који стижу и до најудаљенијих села – бележи РТС у свом прилогу о раду нашег мобилног палијативног тима.

Палијативни тим нашег Дома здравља има око стотину пацијената. На терену обављамо већину прегледа, а, по потреби, организујемо и превоз до здравствене установе.

– Моја супруга болује од деведесет шесте године. Много нам значи што овај тим долази, ту су на сваки позив. Ако не могу да дођу, они се јаве телефоном, питају шта је и како је – рекао је у изјави за РТС Милан Поповић из Шапца.

За помоћ тешко оболелима, прошли су посебну обуку. У оквиру пројекта прекограничне сарадње купљена су два аутомобила и медицинска опрема.

Млади лекари и медицинске сестре раде у две смене, и по позиву стижу на сваку адресу.

– Палијативно збрињавање је приступ којим се подиже квалитет живота болесника и његове породице која се углавном суочавају са тешким неизлечивим болестима. Сами пацијенти, чланови њихових породица и изабрани лекари могу нас контактирати – казала је Снежана Симић, координатор палијативног тима.

Директор Дома здравља „Др Драга Љочић“ Јасмина Станковић каже да је мобилни палијативни тим ту да обавља кућне посете, прегледе, тим пацијентима који су најчешће непокретни.

„Оно што бих истакла, овим пројектом нису обухваћени само онколошки пацијенти, дакле пацијенти који су оболели од малигних болести, него и сви други“, каже Станковићева.

За четири месеца колико постоји тим је имао више од 600 интервенција.

Прилог РТС-а о нашем мобилном палијативном тиму можете погледати на:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3874979/palijativna-nega-podrzi-zivot.html