„Деца и млади у првој помоћи“ – акција на шабачком тргу

„Деца и млади у првој помоћи“ – акција на шабачком тргу

Заједничком акцијом и показном вежбом на Тргу шабачких жртава Светски дан прве помоћи данас смо обележили у сарадњи са члановима ОТЈ Црвеног крста Шабац и Медицинском школом „Др Андра Јовановић“. Тема ове године су „Деца и млади у првој помоћи”, а демонстрацијом својих знања и вештина млади су нас уверили у врло висок степен спремности за реакцију у ситуацијама које захтевају брзо и ефикасно збрињавање повређених. У саобраћајним несрећама више од 40% жртава су млади до 25 година старости што је податак који илуструје значај који имају едукација и превенција.
– Циљ оваквих активности сваке године је подизање свести о значају прве помоћи, пре свега младима. У свакодневном животу млади се често могу наћи у ситуацијама сличним овим које данас симулирамо. Важно је обезбедити место на ком се догодила незгода, позвати хитну помоћ, а у међувремену пружити помоћ повређеном – каже Снежана Петровић, стручни сарадник у Црвеном крсту Шапца.


Млади Медицинске школе и Црвеног крста данас су симулирали епи напад, опекотину и отворен прелом бутне кости, а наша екипа Службе хитне медицинске помоћи пружила им је пуну подршку.

– Овде смо да покажемо колико је важно да се прва помоћ укаже на најбољи начин. Јако је битно да наши суграђани приђу одмах И започну вештачко дисање и масажу срца, док не стигне екипа Службе хитне помоћи – рекла је др Јасмина Станковић, директорка наше установе.


Екипа Медицинске школе “Др Андра Јовановић”, је из реалистичког приказа у мају ове године, у конкуренцији 24 школе освојила прво место,

-Медицинска школа се врло радо одазива и учествује у свим активностима које су везане за сарадњу са социјалним партнерима из здравства и социјалне заштите. Ученици су са својим наставницима показали указивање прве помоћи И шминкање повреда, односно маркираната, И наравно кардио-пулмоналну анимацију као једну од најважнијих мера су сви присутни могли данас да виде – каже Марија Алексић, професорка у Медицинској школи.

Прилог ТВ Шабац можете видети на

http://www.sabac.tv/vesti/24287/svetski-dan-prve-pomoci