Дигитализација у финансирању здравствене заштите

Дигитализација у финансирању здравствене заштите

На Конференцији коју је организовало Министарство финансија и РФЗО са директорима Домова здравља у Србији, разговарано је о дигитализацији и финансирању здравствене заштите. Из наше установе, присуствовала је директорка др Јасмина Станковић и начелник за економске послове Александар Андрић.

Министарка здравља др Даница Грујичић је говорила о нормативима као важном задатку Министарства, како би се могао пратити рад кроз јединсвен електронски систем и јединствен е-картон. Заштита података пацијената мора бити савршена а приступ подацима могу имати само лекари који учествују у лечењу пацијента. У периоду од годину дана планира се и увођење бар кодова. Све здравствене установе морају поштовати прописе и правила која је увела држава.

Министар финансија Синиша Мали је подсетио присутне да су Министарство Финансија и РФЗО 2020.  године  започели дигитализацију финансијских процеса у нашем здравственом систему. То подразумева увођење више система, међу којима САП (главна финансијска књига  и плаћање РФЗО),  „Портал финансија“ који је везан за централизоване јавне набавке, уговарање, требовање, утрошке и залихе, УниОут (аутоматска контрола фактура у РФЗО, пренетих са СЕФ-а уз књижње у САП) и систем еРецепт (који омогућава временско дозирање терапије – преписивање лекова на рецепт).