До сада 335 Шапчана примило трећу дозу вакцине против Ковида 19

До сада 335 Шапчана примило трећу дозу вакцине против Ковида 19

Од 17. августа када је Дом здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу започео имунизацију трећом дозом вакцине против Ковида 19, одазвало се 335 Шапчана за додатно апликовање. Како је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља истакла, трећом дозом могу се имунизовати они грађани који су примили другу дозу вакцине пре 180 дана.

Грађани могу добити било коју вакцину као трећу дозу. Изузетак је руска вакцина Спутњик Ве, односно, они који желе имунизацију овом вакцином добијају као трећу дозу прву компоненту вакцине. До сада је са две дозе вакцинисано 43.400 наших грађана, што је преко 50 одсто. Тренутно одзив Шапчана за прву дозу је смањен, тако да се на дневном нивоу овај број креће између стотину и 200 људи. Сада промовишемо вакцинацију трећом дозом, с обзиром на то да нам долази јесењи период када се очекују респираторне инфекције другим вирусима као што је вирус грипа. Апелујемо зато да се грађани одазову вакцинацији – нагласила је др Станковић.

Трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести Ковид 19 у Србији је почела да се даје од уторка, 17. августа 2021. године. Како је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ нагласио, грађани не треба да се пријављују самоиницијативно за трећу дозу, пре него што добију обавештење од стране еУправе. Обавештавање грађана о вакцинацији трећом дозом ће се обавити СМС и мејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације.