Дојење је најлакши и најисправнији начин храњења бебе

Дојење је најлакши и најисправнији начин храњења бебе

Мајчино млеко је прилагођено потребама бебе, јер садржи све неопходне супстанце које су беби неопходне у првим месецима живота, истакла је поводом Светске недеље дојења виша медицинска сестра Катарина Весић из Службе поливалентне патронаже Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Како је даље објаснила, дојењем долази до лучења хормона у телу мајке при чему се она опушта и враћа јој се енергија. Уједно, путем дојења мајка и беба остварују контакт, односно између њих се остварује посебна веза.

Како би се трудницама и породиљама помогло и указало на значај дојења, Служба поливалентне патронаже шабачког Дома здравља у сарадњи са Саветовалиштем за труднице и гинеколошким и дечјим диспанзером током целе године спроводе бројне активности.

Поливалентна патронажа је своје активности са трудницама највише спроводила у школи родитељства, међутим у последњих годину и по због епидемиолошке ситуације ова школа функционише путем видео позива. На тај начин имамо контакт са трудницама, и настављамо и даље да промовишемо дојење као најлакши и најисправнији начин храњења бебе – истакла је Катарина Весић.

Више о овој теми погледајте у прилогу Телевизије Шабац.