Дојење – кључ одрживог развоја!

Дојење – кључ одрживог развоја!

Наша деца имају право на здрав живот – дојење је почетак здравог живота – за бебу и за мајку! Пружимо подршку породици, пружимо подршку мајкама – сви у одгајању деце имамо важну улогу. Светска недеља дојења ове године фокусирана је на 17 циљева одрживог развоја, под геслом ДОЈЕЊЕ ЈЕ КЉУЧ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА. Зашто је дојење ВАЖНО?

SND16

Годишње 823.000 деце умре због незадовољавајуће начина исхране новорођенчади. Нови докази представљени у медицинском часопису „Лансет“ (Тхе Ланцет), потврђују да би дојење могло да спасе ових 823.000 дечијих живота и да уштеди 302 милијарде долара на глобалном нивоу годишње.

Дојење поставља темеље за добро здравље деце, како краткорочно тако и дугорочно, а има предности и за мајку. Међутим, проценат дојене деце у свету остао је непромењен у последње две деценије. Мање од 40 одсто деце млађе од шест месеци је искључиво дојено. Чињенице говоре да многе жене наилазе на препреке кад је дојење у питању. Често добијају нетачне информације, недовољно подршке да доје од стране мушких партнера са којима деле животни простор, немају приступ стручним саветовалиштима за дојење, суочавају се с агресивним маркетингом замена за мајчино млеко или су приморане да се врате на посао убрзо након порођаја… Зато је важно мислити о здрављу детета и мајке и пружити им подршку – здрава деца, јака породица.