Др Јасмина Станковић: Поново расте број оболелих

Др Јасмина Станковић: Поново расте број оболелих

Ковид амбуланта Дома здравља „Др Драга Љочић“ ради сваког дана од 7:00 до 20:00 часова. Последњих неколико седмица дошло је до благог пораста прегледа, а претходних дана и до већег скока броја ковид позитивних Шапчана. Такође повећан је и број првих прегледа у односу на контролне прегледе, али и број деце која се јављају у Ковид амбуланту при Служби за здравствену заштиту деце.

Сада имамо и до 370 прегледа дневно, а један дан их је било чак 410. Поново је већи број првих прегледа него контролних, ту је дужа процедура, па се стварају и гужве. Код првих прегледа узимају се анамнестички подаци, затим информације да ли је пацијент био са неким ковид позитивним, мери се телесна температура, сатурација кисеоника, узима се крв за лабораторијску анализу. Након тога ради се брзи антигенски тест, на ком резултати буду већ за пет до десет минута. Уколико је пацијент негативан ради се и PCR тест, Код пацијената који тегобе имају пет или више дана одмах се ради PCR тестирање. Ковид позитивним пацијентима снимају се плућа – објашњава др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ тренутну ситуацију у Ковид амбуланти и процедуру приликом прегледа.

За рад у Ковид амбуланти ангажовано је осам лекара дневно, четири у преподневној и четири у поподневној смени. Докторка Јасмина Станковић каже да је старосна структура пацијената веома разноврсна, али да је највише радно активних од 30 до 50 година.

Повећан је број и оболеле деце. Раније се у Ковид амбуланту при Служби за здравствену заштиту деце јављало 40-50 деце, млађих од 18 година, а сада то буде и више од 70 дневно. Повећање броја заражених су вероватно допринела окупљања, зимовања. Углавном млади пренесу родитељима и дедама и бабама – каже др Станковић.

Екипе Дома здравља од почетка имунизације у Шапцу вакцинишу грађане. Првих неколико дана, када су вакцинисани и непријављени, огроман број грађана је долазио у салу Економске школе и није било лако одржати ред. Убрзо је одлучено да ће се вакцинисати само они који су се пријавили преко портала еУправе што је резултирало тиме да нема гужви и да сви дођу на ред у тачно заказано време. Велике заслуге у овоме има и Одељење комуналне милиције, које прозива грађане по списковима и упућује их на тачно место где ће бити вакцинисани.

Др Јасмина Станковић је задовољна одзивом у Шапцу, али апелује на све да се вакцинишу, а пре свега на оне који због придружених болести спадају у ризичне групе. Истиче да је уз поштоваље свих епидемиолошких мера, вакцина једини прави начин да се вирус заустави.

Дом здравља од еУправе добија спискове дан или два раније и у складу са ти тим организује тимове који обављају имунизацију у сали економске школе.

Једног дана смо имали седам тимова у првој и три у другој смени и тада је вакцинисано 1.263 грађанина. Поред пункта у Сали економске школе имунизацију спроводимо и у Служби кућне неге и лечења, коју смо определили за пункт у Дому здравља. Излазили смо и на терен да вакцинишемо непокретне и слабопокретне суграђане, такође по списковима еУправе. До сада смо са обе дозе вакцине вакцинисали њих 170, а једном дозом 186 и они ће у наредном периоду бити реквацинисани, када за то дође време. То су обављале мобилне екипе из Службе кућне неге и лечења и мобилни палијативни тим. На списковима које смо добили налазили су се само бројеви телефона, тако да смо контактирали грађане и тек по договору са њима одлазили на адресе које су нам дали – каже др Станковић.

Пре вакцинације, лекар који се налази на вакциналном пункту, увидом у картон пацијента проверава његово здравствено стање, од чега се лечи и да ли постоје неке контраиндикације, пацијент му даје информације о алергијама.

Наша саговорница подвлачи да је важно поштовати мере и након примања прве, али и друге дозе вакцине. Да би организам дао прави имуни одговор неопходно је да прођу најмање три недеље од добијања друге дозе.

Важно је придржавати се и других здравих навика како би организам што боље реаговао. Треба имати редовне оброке са доста витамина, односно воћа и поврћа, доста сна и што мање стреса. Такође ће резултати бити најбољи. Током вакцинације треба избегавати и физички напор. Пријављене нежељене реакције су углавном оне које зовемо очекиваним – оток, црвенило или бол на месту апликације вакцине и повишена температура у трајању од дан или два. Немамо информација да је било тежих нежељених реакција – каже наша саговорница

Шапчани највише примају Синофарм вакцине, а највише њих је и добијено. Многима није важно којом вакцином ће бити вакцинисани.

Што се тиче заражавања након примања једне или обе дозе, дешавало се, због непоштовања мера или контакта са зараженим, а пре него што се створио имуно одговор.

Др Јасмина Станковић истиче да сви треба да се одазову на ревакцинацију. Уколико нису у могућности тог дана када им је заказана, могу то да учине и неки дан касније. За све који су примили прву дозу друга доза је одмах одвојена. Имунизација само једном дозом није потпуна.

До сада једном дозом вакцинисано је око 20.000 Шапчана и они чекају ревакцинацију, односно комплетно вакцинисаних је око 15.000 наших суграђана.

Екипе Дома здравља вакцинисале су и лица лишена слободе у Казнено-поправном заводу у Богосавцу, као и штићенике Установе за децу и младе са аутизмом, сметњама у развоју и тешкоћама у комуникацији. Два пута су били и у Прњавору где су вакцинисали мештане овог, али и пет околних села.

По списку добијеном из Завода за јавно здравље обавили смо вакцинацију 58 лица лишених слободе у Казнено-поправном заводу. Такође, у Установи за децу и младе са аутизмом, сметњама у развоју и тешкоћама у комуникацији вакцинисали смо 29 корисника, уз претходну сагласност њихових старатеља. На иницијативу Удружења пензионера из Прњавора смо органиозовали вакцинацију мештана Прњавора и околних села и то два пута до сада. Обе дозе је примило 195 грађана, а прву дозу 215 и они ће бити ревакцинисани – наводи др Јасмина Станковић.

Извор: Глас Подриња 01.04.2021 .