Др Ненад Малић за ТВ Шабац о активностима Службе хитне помоћи током празника

Др Ненад Малић за ТВ Шабац о активностима Службе хитне помоћи током празника

Активности Службе хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља током новогодишњих и божићних празника, као и утицај временских услова на здравље наших суграђана биле су неке од тема разговора у емисији Шабачка хроника ТВ Шабац, у којој је гостовао др Ненад Малић.

– Последње сате старе године испратили смо уз уобичајене интервенције. Међутим после поноћи, у новогодишњој ноћи, било је посла и због последица претераног конзумирања алкохола, а догодило се и неколико саобраћајних незгода, на срећу без тежих последица. Првог дана нове године било је интервенција и због непрописне употребе пиротехничких средстава, али ни овде, срећом, није било тежих повреда – рекао је у Шабачкој хроници ТВ Шабац др Ненад Малић, лекар Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац.

ТВ ШАБАЦ:Какве компликације може узроковати неправилна исхрана, посебно оваква каква је у данима празника?

– Хронични пацијенти, који већ болују од шећерне болести, високог крвног притиска, пацијенти са каменом у жучној кеси морају да буду опрезнији, јер ће им неумерена исхрана више шкодити него осталима. Наравно да ће проблеме због неумерене исхране имати сви, али највећи број позива Служби хитне медицинске помоћи стиже управо од хроничних пацијената. Њихова примарна обољења погоршавају се услед неумерене и неприлагођене исхране.

HITNA POMOC

ТВ ШАБАЦ:Да ли је проблемима које је узроковала неправилна исхрана допринело и то што је празницима претходио шестонедељни пост – да ли је прелазак на мрсну храну донео додатне проблеме?

– Верујем да они који су постили током шест недеља нису били неумерени ни током празника. Проблеми се чешће јављају код оних људи који посте недељу, две, па имају утисак да се уздржавају од нечег и могу бити неумерени после преласка на мрсну храну.

ТВ ШАБАЦ:Како у наредним данима да помогнемо свом организму и избегнемо можда неке озбиљније последице по своје здравље?

– Они који пате од хипертензије посебно треба да избегавају слану храну. Осим тога важно је да смање оброке и да конзимирају лакшу храну.

ТВ ШАБАЦ:У којој мери је значајна физичка активност, унос течности?

– Унос течности је увек важан, али без уноса слане хране. Физичка активност је такође веома важна и препоручљива, нарочито око подне у ово доба године.

ТВ ШАБАЦ:Неуобичајено је топло за овај период зиме, да ли и то штетно утиче на наше здравље?

– Ови временски услови неповољно утичу и на потпуно здраве особе, а камоли на пацијенте са хроничним болестима. Повишени ваздушни притисак, који имамо у последње време, неповољно утиче на особе са респираторним обољењима, који нам се сада чешће јављају. Увече је у ваздуху све више чађи, што врло неповољно утиче и на болесне и на здраве. Најчешће нам се пацијенти јављају због гушења, у случајевима када не помаже терапија коју имају.

ТВ ШАБАЦ:Топло време погодује и вирусним инфекцијама, има ли грипа?

– Грипа нема, али су присутне све уобичајене прехладе, има и вируса – реч је углавном о обољењима везаним за горње дисајне путеве, али наравно јавља се и кашаљ, повишена температура…. Највећи број ових проблема треба лечити без узимања антибиотика, уз консултацију са својим лекаром.

ТВ ШАБАЦ:Савет хроничним болесницима.

– Најважније је да се придржавају своје терапије, да редовно узимају лекове и воде рачуна о исхрани и здравим животним навикама.