Др Слађана Каурин Милетић за ТВ Шабац:Дом здравља Шабац без дугова и на крају 2013. године

Др Слађана Каурин Милетић за ТВ Шабац:Дом здравља Шабац без дугова и на крају 2013. године

Најважнији послови у 2013. години и планови за следећу годину биле су основне теме разговора у емисији Шабачка хроника ТВ Шабац, у којој је гостовала др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора Дома здравља Шабац.

– Успешно приводимо крају ову годину, с обзиром да се ради о једној од тежих која је иза нас. Међу неким од ствари које су је обележили истакла бих контролну посету представника Агенције за акредитацију здравствених установа, који су високо оценили све што смо радили у претходном периоду и начин на који спроводимо стандарде које је поставила Агенција. И бројни други важни послови обављени су у овој години, а основни циљ нам је и даље унапређење свих сегмената рада и побољшање квалитета здравствене услуге коју пружамо.

AKREDITACIJSKA POSETA SVI

Ивана Јелић, новинарка ТВ Шабац: Шта је обележило ову годину када су у питању инфраструктурни радови?

– Реновирали смо објекат у Белој Реци, што је веома значајно за становнике овог краја, јер смо здравствену заштиту њима на овај начин учинили приступачном. Лекар и сестра су тамо два пута недељно и с обзиром на број мештана, мислим да то задовољава њихове потребе. Овај објекат је реконструисан, наравно, уз подршку Града, који је препознао значај оваквог објекта за житеље овог села.

SIROKO SPOLJA

Реновирали смо у овој години и Службу за здравствену заштиту жена у оквиру ДИЛС пројекта за инвестиције. Простор у овој служби сада је прилагођен тимском раду, створени су услови за рад две екипе, а амбуланте поседују неопходну модерну опрему – имамо нови видео колпоскоп који се користи у савременој дијагностици. Ово је, по мом мишљењу, Служба у којој смо током 2013. године, направили највећи помак у раду – у организацији, у простору и у квалитету услуге коју пружамо женама. Пред крај године реконструисали смо и објекат Друге здравствене амбуланте. Овај простор је имао проблем са влагом, дотрајале су и водоводне и канализационе инсталације, па је много тога обновљено сада, а следеће године биће замењена и столарија, посао који смо ове године урадили у Служби хитне медицинске помоћи, како бисмо зграду учинили енергетски ефикаснијом и рационализовали потрошњу енергената.

Ивана Јелић, новинарка: У Амбуланти у Варни сте уступили простор Апотеци Шабац, чиме сте, чини ми се, заокружили систем здравствене заштите?

– Житељима овог краја је сада много лакше, јер одмах после прегледа, у истом простору, могу да подигну и лекове. Цео простор уређен је уз помоћ мештана и Града, а све у циљу повећања доступности наше услуге и умрежавања са другим установама како бисмо нашим пацијентима помогли у остваривању права на квалитетну здравствену заштиту.

VARNA RAMPA

Ивана Јелић, новинарка: Помињали сте пројекат ДИЛС, а управо је у току и један пројекат који реализујете са ПУ „Наше дете“.

– У току је пројекат на који смо поносни, а посвећен је нашим најмлађим суграђанима. Реч је о пројекту „Ми имамо слух за здраво тело и здрав дух“. Ово је наставак једног ранијег пројекта, који смо радили са школарцима. Сада смо се одлучили за предшколце, које су прегледали педијатар и физијатар, а сада вежбају са физиотерапеутима. Вежбе су у потпуности прилагођене деци, која вежбају и са волонтерима Каритаса, који је наш партнер на овом пројекту. Наши лекари одржали су и предавања о здравој исхрани посвећена родитељима, чиме остварујемо своју мисију – промовишемо здрав начин живота. Овог пура у најранијем узрасту, што има највише ефекта на развој здравих животних навика.

Ивана Јелић: У 2014. очекује вас важан посао – реакредитација Дома здравља.

– Дом здравља потписао је уговор са Агенцијом за акредитацију здравствених установа да ће овог пута овај посао финансирати из сопствених средстава, јер смо први пут делом били финансирани из ДИЛС пројекта. Сертификат је актуелан до јула 2014. године. Пре тога очекујемо посету спољашњих оцењивача, а ми пре тога припремало неопходну документацију, обезбеђујемо доказе да посао обављамо у складу са стандардима и на највишем нивоу и спемамо све неопходно за реакредитацију. Наредна година ће пред нас поставити још један изазов – реч је о одливу кадрова. Запослени који су стекли право на пензију ове године били су бројни, а немогућност запошљавања нових нам представља проблем. Тешко је без нових радника на упражњеним местима организовати здравствену заштиту на овако великом простору, у толиком броју амбуланти. У неким селима се већ осетио овај проблем, лекари одлазе нешто ређе. Упркос свему томе и финансијским тешкоћама у раду здравствених установа, сматрам да је јако важно што смо успели да и ову годину завршимо без дугова, за разлику од многих установа које са тим имају проблема.