Др Вера Мандић, гинеколог: Редовни прегледи најважнији

Др Вера Мандић, гинеколог: Редовни прегледи најважнији

Податак да у нашој земљи од рака дојке годишње оболи више од 4.000 жена, а преко 1.600 умре, јасно указује на озбиљност ове болести и важност коју имају превенција и редован одлазак код лекара. Дом здравља Шабац од марта прошле године позива жене на скрининг карцинома дојке и овом приликом апелујемо на наше сугрђанке да се одазову и закажу преглед код изабраног лекара. У протеклих годину дана упућено је преко 7.000 позива, а нашем позиву се одазвало мање од половине жена. Са циљем да укажемо на важност превентивних прегледа и раног откривања болести, о овој значајној теми, а поводом Националног дана борбе против карцинома дојке, пише гинеколог др Вера Мандић, начелница Службе за здравствену заштиту жена у нашој установи.

ПРЕПОРУКА И ЦИЉ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА ЈЕ ДА СЕ ОТКРИЈУ НЕОПИПЉИВЕ ПРОМЕНЕ КОЈЕ УЗ ОДГОВАРАЈУЋУ ДИЈАГНОСТИКУ И ЛЕЧЕЊЕ ДАЈУ ШАНСЕ ЗА ИЗЛЕЧЕЊЕ. У РАЗВИЈЕНИМ ЗЕМЉАМА РАК СЕ ОТКРИВА У РАНОЈ ФАЗИ У 90% СЛУЧАЈЕВА. СВАКА ОСМА ДО ДВАНАЕСТА ЖЕНА ИМА РИЗИК ДА ОБОЛИ ОД РАКА ДОЈКЕ. СА ПОРАСТОМ СТАНДАРДА РАСТЕ И МОГУЋНОСТ ОБОЉЕВАЊА.

RAK DOJKE

НАЈВЕЋИ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ЖЕНА У НАШОЈ ЗЕМЉИ ЈЕ СТАРОСТИ ОД 50 ДО 65 ГОДИНА, МАДА СЕ ТРЕНД ПОРАСТА ОБОЛЕЛИХ СПУШТА ПРЕМА МЛАЂЕМ ГОДИШТУ. И ДАЉЕ СЕ НЕ ЗНА КОЈИ СВЕ ФАКТОРИ ДОВОДЕ ДО НАСТАНКА РАКА ДОЈКЕ. ПОТЕНЦИЈАЛНИ ФАКТОРИ ЗА НАСТАНАК ОВЕ БОЛЕСТИ МОГУ БИТИ НАСЛЕДНА СКЛОНОСТ, РАНА МЕНСТРУАЦИЈА, КАСНА МЕНСТРУАЦИЈА, НЕРАЂАЊЕ ДЕЦЕ ИЛИ РАЂАЊЕ У КАСНОЈ ЖИВОТНОЈ ДОБИ, НЕДОЈЕЊЕ ДЕЦЕ, ХОРМОНСКА ТЕРАПИЈА, ГОЈАЗНОСТ, НЕДОВОЉНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И КОНЗУМИРАЊЕ АЛКОХОЛА И ДУВАНА.

РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ЈЕ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ И СПРОВОДИ СЕ КРОЗ ОРГАНИЗОВАНИ НАЦИОНАЛНИ СКРИНИНГ.

НА НЕКЕ ФАКТОРЕ РИЗИКА СЕ МОЖЕ УТИЦАТИ, А НА НЕКЕ НЕ. ПОШТО ЈЕ ЗА ПРЕЖИВЉАВАЊЕ И БОЉИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА ВАЖНО РАНО ОТКРИВАЊЕ, ТО СЕ ЖЕНАМА САВЕТУЈЕ САМОПРЕГЛЕД, УЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД ДОЈКИ И МАМОГРАФИЈА. НАЦИОНАЛНИ СКРИНИНГ СЕ СПРОВОДИ ОД 50. ДО 69. ГОДИНЕ ЖИВОТА.

Др Вера Мандић, начелница

Службе за здравствену заштиту жена