Едукација младих, самопреглед, превенција и рано откривање веома важни у борби против рака дојке, истакли наши лекари у емисијама РТВ Шабац

Едукација младих, самопреглед, превенција и рано откривање веома важни у борби против рака дојке, истакли наши лекари у емисијама РТВ Шабац

Како промоцију здравља сматрамо изузетно важном, а  сарадњу са медијима једним од начина за најефикаснију едукацију становништва, настојимо да је као поуздани партнери заснивамо на међусобном поверењу са представницима јавних гласила. Национални дан борбе против рака дојке био је повод за гостовање наших лекара у емисијама РТВ Шабац – Шабачка хроника и Медикус.

– Рак дојке је водећи по смртности жена између 40. и 55. године живота. Јако је битно рак на време отркити, а то можемо само превенцијом. Светска статистика каже да долар уложен у превенцију штеди 10 долара који се улажу у куративу, тј. лечење болести. Уколико се рак дојке открије на време велика је вероватноћа преживљавања пацијенткиња, чак 96% има петогодишње преживљавање, а велики број жена је потпуно излечен.  Свака жена једном месечно, већ од двадесете године живота, може урадити самопреглед дојке, који не траје дуго, не захтева пуно стручности, а обавља се десетог до петнаестог дана од краја менструалног циклуса, а жене у менопаузи одреде месечно један датум када обављају тај преглед. Информације се могу добити и код изабраног лекара. Важно је рећи и да од десет промена које се напипају на дојци осам буду бенигне – истакла је у Шабачкој хроници др Весна Илић Букоровић.

Она је нагласила и да је, осим превентивних прегледа, важно  да жене живе здраво – то подразумева живот без цигарета, алкохола, довољно кретања и здраву исхрану….

– После четрдесете године потребно је урадити иницијалну мамографију, за шта се упут може добити од изабраног гинеколога, али и од изабраног лекара. Мамографија се ради сваке друге године, између тога може се урадити преглед ултразвуком, уколико је потребно пратити неку промену која је отркивена мамографијом – рекла је др Весна Илић Букоровић.

О важности превенције и свему што може спасити живот, али и едуковати, посебно младе, др Весна Илић Букоровић сутра ће одржати предавање на тему „Србија у бортби против рака дојке“ ученицама Економско-трговинске школе.

У склопу наших активности посвећених едукацији овој теми било је посвећено и издање емисије „Медикус“ ТВ Шабац, а гости ауторке Иване Јелић биле су др Бранкица Крстић, специјалиста опште медицине и др Бранка Иванковић, специјалиста опште медицине Дома здравља Шабац.