ФЕСТИВАЛ ЗДРАВЉА –ПРЕДАВАЊЕ ПАТРОНАЖНИМ СЕСТРАМА

ФЕСТИВАЛ ЗДРАВЉА –ПРЕДАВАЊЕ ПАТРОНАЖНИМ СЕСТРАМА

Поводом Фестивала здравља, у клубу Опште болнице „Др Лаза К Лазаревић“ у Шаппцу, Дом здравља „Др Драга Љочић“ је организовао и био домаћин предавању организованом за патронажне сестре. Предавању се одазвао велики број учесника  Домова здравља из округа. Речи добродошлице присутнима је упутила директорка установе др Јасмина Станковић , као и захвалност менаџменту Опште болнице на уступљеном простору.

Београдски фестивал здравља у сарадњи са Компанијом „Роса“ и представницом др Мирјаном Мићовић су већ познати сарадници наше установе, а акценат данашњег предавања је стављен на повишену депресивност након порођаја.

Предавање је започето укључењем из Загреба –говорила је Маја Жутић, магистар психологије, асистент на Свучилишту и докторица. Презентовала је Пројекте у вези перипарталног стреса и депресије (ПО-повишена депресивност) и Центaр за репродуктивно ментално здравље. Повишена депресивност је врло тешка за дијагностику и тражење помоћи, јер је врло слична уобичајеним променама у трудноћи (умор, промене у спавању и апетиту) а само једанаест (11) Европских држава има Клиничке смернице за повишену депресивност (ПО) од тога негде између 25%- 40% жена затражи помоћ.

Из Института за јавно здравње „Др Милан Јовановић – Батут“ , Центар за промоцију здравља, присутнима се обратила Зорка Зеба и представила ситуацију у Србији као и улогу патронажних сестара, њихов делокруг и компентенције. Подаци су прикупљени из сто педесет и осам (158) Домова здравља Републике Србије, где патронажне сестре обављају посете породицама, психофизичку припрему за порођај и едукацију.

Оливер Видојевић, лекар специјалиста дечије и субспецијалиста адолесцентне психијатрије и породични терапеут и психоаналитичар, говорио је о узроцима постпарталних стања, о  клиничкој слици и самом начину лечења.

Оливера Дамњановић, патронажна сестра из Дома здравља Стари Град, говорила је о значају дијагностике и интервенцији код трудничке постпарталне депресије као и о значају примарне здравствене заштите.

Присутни су активно учествовали у дискусији и одржаној радионици, постављали питања и износили ситуације са којима су се сретали на терену. Ова веома важна тема има за циљ здраве мајке и здраве породице али и  сарадњу  установа примарне здравствене заштите са  Центарима за социјани рад и Локалним самоуправама на територији наше земље.