Глобална евалуација рада UNICEF-а у Србији у области раног развоја деце, раних интервенција и предшколског васпитања и образовања

Глобална евалуација рада UNICEF-а у Србији у области раног развоја деце, раних интервенција и предшколског васпитања и образовања

Током првог дана дводневне посете у оквиру „Глобалне евалуација рада UNICEF -а у Србији у области раног развоја деце, раних интервенција и предшколског васпитања и образовања“ представници UNICEF -а посетили су Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, где су обавили разговор са директорком Дома здравља, др Јасмином Станковић, затим са начелницом Службе дечије здравствене заштите са медицином спорта, др Снежаном Бишевац, као и разговор са представницима Тима за породично оријентисане ране интервенције (ПОРИ) : психолог Зорица Пантелић, логопед Јована Јовановић, педијатар др Мирјана Секулић и дефектолог Јелена Петровић.

UNICEF су представљали : Памела Врит из Њуjорка, предводник тима за евалуацију и Мартин Галевски из Северне Македоније, члан тима.

Одмах при поздрављању Памела Врит, која је слободни истраживач и евалуатор, истакла је да је наш Дом здравља “звезда водиља у области праћења раног развоја код деце“ и да су због тога дошли да уче од нас. Након њене поздравне речи, представницима UNICEF -а се обратила директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, др Јасмина Станковић која их је упознала са нашом установом кроз многобројне статистичке податке, укључујући и обухват деце вакцинисане Гардасил 9 вакцином против ХПВ инфекције преко 12%. Од почетка вакцинације од јуна 2022. до сада је вакцинисано 1255 деце.

Представнике UNICEF -а је занимало : начин и организација ПОРИ тима, какви се подаци прикупљају и да ли се добијају из других извора, каква је сарадња са локалном самоуправом, као и каква ће бити улога ПОРИ тима када крене ширење овог програма по другим градовима.

Интересовало их је још да чују и о ефектима Ковида, као и последицама које је оставила дуготрајна изолација деце у руралним подручјима.

Представници тима ПОРИ су навели да је захваљујући UNICEF -у квалитет њиховог рада значајно побољшан кроз бољу опремљеност простора дидактичким средствима и дигитализацијом, а сада је могућ и одлазак на терен и до вртића.

Представници UNICEF -а су обишли простор Развојног саветовалишта и изразили своје одушевљење простором и опремом. Директорка је истакла подршку Градске управе нашем Дому здравља и показала Сензорну собу која опремљена најсавременијом опремом.

 

На крају разговора директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, др Јасмина Станковић је истакла значај рада три саветовалишта у превенцији (Развојно саветовалиште за децу и два саветовалишта за одрасле – Саветовалиште за дијабетес и Саветовалиште за престанак пушења), као и покретање четвртог, Саветовалишта за младе. Додала је и да наш Дом здравља даје позитиван пример другим домовима здравља, као и да са њима несебично дели стечена искуства. Директорка се на крају још једном захвалила на посети и “живој речи” као неопходном виду комуникације, обзиром да живимо у ери дигитализације у којој електронска пошта све више постаје главни вид комуникације.