Имунизација спречава изузетно тешке болести. Вакцинишите своју децу!

Имунизација спречава изузетно тешке болести. Вакцинишите своју децу!

Трећа недеља априла у календару здравља посвећена је имунизацији. Ово, али и актуелна ситуација и честе несташице појединих вакцина, повод су за разговор о овој теми са педијатром др Биљаном Вуковић, начелницом Службе за здравствену заштиту деце у Дому здравља Шабац.

Каква је тренутна ситуација у Дому здравља Шабац и шта саветујете родитељима ако имамо у виду актуелну несташицу петовалентне вакцине у Србији?

– У нашем Дому здравља нема DTal i MMR вакцине, то јест вакцине против дифтерије, тетануса, малих богиња, заушака и рубеле. DTal вакцина се даје од пете до седме године живота детета, тако је деца пред упис у први разред основне школе не могу примити. MMR вакцина се даје у другој години живота као примовакцинација, а ревакцина се даје у седмој години, тј. пред упис у први разред основне школе. Значајно је да деца у другој години живота приме ту вакцину од 13. до 15. месеца, јер је тада имунитет на MMR вакцину највећи. У седмој години померање вакцинације за два месеца, колико је најављено да ће највише трајати несташица вакцина, нема неког значаја, јер су деца примила примовакцину. У Дому здравља Шабац већ дуже време нема вакцине која се даје по клиничким индикацијама, вакцине против пнеумокока -Пнеумо 23. У Општој болници Шабац несташица је вакцине против туберкулозе-BCG вакцине, која се прима у првих пет дана по рођењу, а код деце која је нису примила, најкасније до навршена два месеца живота.

Петовалентна вакцина је мртва вакцина, која у себи садржи пет мртвих проузроковача болести-дифтерија, тетанус, ацелуларни пертутис, полио( IPV ), хемофилус инфлуенце. Даје се деци од другог месеца живота у три дозе, са размаком од месец дана, а ревакцина у другој години. Вакцина даје мање нежељених реакција јер је мртва и комфорнија је него жива, јер се једним убодом игле деца вакцинишу. Било је предвиђено да се даје ова вакција, прво почетком 2014.године, а затим од јула 2014.године, тј. деци рођеној после првог маја 2014. године. После тога смо добили обавештење од Завода за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ да је разговором са произвођачима вакцина, утврђено да они не могу да обезбеде потребну количину вакцина за наше тржиште за ову годину, а један произвођач вакцине ни за следећу годину. У међувремену су родитељи петовалентну вакцину куповали и давали својој деци. Од пре месец дана постоји несташица петовалентне вакцине и у приватним апотекама, тако да ми саветујемо нашим пацијентима да приме живу вакцину коју има Дом здравља. Она је жива, нежељене реакције су могуће, али је и имунитет бољи, него после мртве вакцине. Родитељи купују вакцину у апотекама, које су добиле дозволу од Министарства здравља за продају вакцина. За продају вакцина је неопходно да се одржи хладни ланац у смештању, чувању и продаји вакцина. Наведене услове контролише здравствени инспектор. Деца која не могу да приме живу вакцину, по индикацијама, уместо петовалентне вакцине се вакцинишу мртвим вакцинама које има Дом здравља.

beba-vakcinacija

 

 

 

Које обавезне вакцине предвиђа нови Правилник о вакцинацији?

– Осим најаве петовалентне вакцине, новим Правилником о имунизацији од новембра 2013. године, предвиђено је увођење пнеумококне вакцине од навршена 2 месеца, па до навршених пет година живота, а даје се по клиничким индикацијама. Треба да је приме деца са тежим болестима и у стањима имунодефиције-нције. Ту вакцину наш Дом здравља има.

Каква су искуства у Служби за здравствену заштиту деце и какав је обухват најмлађих имунизацијом?

– У последње две године постојала је повремена несташица скоро свих вакцина, у ситуацији у којој имамо 20.000 деце које наши педијатри лече и у куративи и у превентиви, обухват вакцинацијом у претходној години је износио 89%. Обухват није исти са зве вакцине, најважније је да обухват примовакцином преко 95% за DTP,POLIO,ACT HIB,ENGERIX B I MMR вакцинама. Имамо доста проблема са позивањем деце на превентивне прегледе и вакцинацију због честих промена адреса и телефона, као и неодазивања на позиве.

Педијатар др Биљана Вуковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце родитеље саветује:

ВАКЦИНИШИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ. ВАКЦИНЕ СУ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ИЗУМА 20.ВЕКА. ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОНАЛАЖЕЊУ ВАКЦИНА, СПАСЕНИ СУ МНОГИ ЖИВОТИ. ТРЕБА ЗНАТИ ДА ВАКЦИНЕ ШТИТЕ ОД ВЕОМА ТЕШКИХ БОЛЕСТИ КОЈЕ ЧЕСТО ДОВОДЕ ДО СМРТНОГ ИСХОДА.