Имунизација важна за очување здравља

Имунизација важна за очување здравља

Вакцина против сезонског грипа 2012. године, поред типа АH1N1 вируса грипа, садржи и типове АH3N2 и B вируса грипа. Сезонска тровалентна вакцина се препоручује особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, као и особама са ослабљеним имунитетом. Поред наведених потребно је обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику – саопштило је поводом дистрибуције вакцина против сезонског грипа и почетка имунизације Министарство здравља Републике Србије.

Имајући у виду податке добијене након анализе пандемије грипа АH1N1 сезонска тровалентна вакцина се препоручује свакој особи старијој од шест месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање.

 Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине. С обзиром на различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешће запаљења плућа).

Министарство здравља Србије позива становништво, а посебно оне који припадају високо ризичним групама да се вакцинишу против грипа, јер је то у интересу пре свега очувања сопственог здравља, a индиректно и чланова својих породица и колектива, код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, а припадају групама ризика, јер су код ових категорија чешће могуће компликације и тешка клиничка слика грипа.

Институт за јавно здравље Србије jе направио план расподеле за 297.157 доза вакцине против грипа, у складу са планом потреба за сезону 2012/2013.