Републичким Законом о здравственом осигурању дефинисано је питање изабраног лекара који се бира најмање на годину дана из области опште медицине или медицине рада, педијатрије, гинекологије и стоматологије и то на следећи начин:

  • за децу предшколског и школског узраста до 18 година старости предвиђено је да имају изабраног лекара у области педијатрије и стоматологије;
  • сви старији од 18 година имају право да изаберу лекара опште праксе или специјалисту медицине рада,
  • за жене и девојке старије од 15 година предвиђено је да имају изабраног гинекологa;
  • одрасли пацијенти старији од 65 година могу да изаберу стоматолога.

Изабрани лекар води рачуна о свим сегментима здравља пацијента, у редовном је контакту са њим, боље га познаје и упућенији је у његово здравствено стање. Пацијент добија ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту, лакше долази до лекара, има могућност телефонског заказивања прегледа и поручивања рецепата, као и добијања савета директним разговором преко броја у ординацији, који сваки пацијент добија од тима који сачињавају његов изабрани лекар и медицинска сестра.

Како изабрати свог лекара?

Да бисте добили свог изабраног лекара, потребно је да попуните одговарајући формулар и доставите га Дому здравља. Можете га добити у служби у којој бирате лекара и тамо обавити склапање уговора, или формулар можете преузети са овог сајта, одштампати га у три примерка, попунити и однети у Дом здравља.

Унесите текст и стисните ентер да започнете претрагу