Јавна расправа о новим законским решењима

Јавна расправа о новим законским решењима

Поводом предлога два нова законска решења – Закона о заштити права пацијената и Закона о заштити права особа са менталним обољењима крајем прошле недеље у Београду је одржана јавна расправа. Овом скупу присуствовала је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља у Влади Србије, представници здравствених установа, грађана, различитих удружења –пацијената, особа са менталним сметњама, инвалида. Циљ је био да се чује глас свих који су непосредно заинтересовани за ова законска решења – од пацијената до струке, како би ови предлози отворили могућност за пружање што ефикасније и квалитетније здравствене заштите. Наш Дом здравља на овом скупу представљали су прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац и председник Етичког одбора др Светозар Чичулић.

 – Сви сматрају да је добро што се ови закони доносе. Први, који се тиче заштите права пацијената, дефинише пре свега права, али и обавезе пацијената. Све што је било одређено претходним законом  у овој области, сада је прецизније дефинисано. Закон је садржајнији, иако можда још није сасвим прецизан, биће допуњен подзаконским актима и правилницима. Овај Закон предвиђа и одређене санкције уколико га се неко не придржава – каже прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац.

На јавној расправи нашао се и Закон о заштити права особа са менталним сметњама, који се први пут доноси на овим просторима.

– Сви поздрављају доношење овог закона, јер ће он сада прецизније дефинисати све што је важно за пружање здравствене услуге у области психијатрије. Закон предвиђа како се лече пацијенти са овим обољењима, а доноси и ригорознија правила када је у питању задржавање оболелих без пристанка, услове у којима неко може да се задржи на хоспитализацији, као и услове за механичку фиксацију и изолацију, који су такође знатно пооштрени – истиче прим. др Весна Ђурић.

По завршетку јавне расправе, ова законска решења улазе у скупштинску процедуру, па ће се наћи пред посланицима републичког парламента.