Конференција и панел дискусија посвећене ретким болестима

Конференција и панел дискусија посвећене ретким болестима

Конференција под називом „Унапређење здравственог стања и положаја у друштву особа са ретким болестима, особама са ретким болестима и особама са инвалидитетом којима је потребна трансплатација органа“ одржана је данас у хотелу „Слобода“ у Шапцу. Ову конференцију организовали су Савез „ЦФ-Заједно“ и удружење „Ново јавно здравље“, уз подршку града Шапца и она представља значајан корак у признању и ангажовању државе Републике Србије, представника удружења и појединаца у подршци оболелима од ретких болести.

 

Присутнима на конференцији обратиле су се проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО и проф. др Дарија Кисић. Након тога, на панел дискусији говорили су представници Удружења оболелих од цистичне фиброзе заједно са проф. др Ђорђем Ћулафићем, гастроентерохепатологом из УКЦ Србије. Они су говорили о цистичној фибрози и начинима лечења, као и подршци оболелима и њиховим члановима породице. Другу панел дискусију отворила је проф. др Гордана Вилотијевић Даутовић из Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, која је говорила о унапређењу положаја оболелих од ретких болести и лечењу у иностранству.

 

 

Конференцији су присуствовали др Александар Пајић, градоначелник Шапца, др Слободан Поповић, директор ОБ „Лаза К. Лазаревић“ Шабац, затим др Јасмина Станковић, директор Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, др Мирјана Давидовић, директор Дома здравља Богатић, др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац и многи други.

 

Конференцију је затворила Мина Мијаиловић, председница Удружења „Ново јавно здравље Шабац“ која је била и иницијатор одржавања ове конференције.