Конференција о менталном здрављу „Заједно за ментално здравље“

Конференција о менталном здрављу „Заједно за ментално здравље“

Конференција о менталном здрављу „Заједно за ментално здравље“ одржана је данас у Палати Србија.

Госпођа Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије отворила је Конференцију о менталном здрављу. У свом уводном обраћању поручила је да је ментално здравље важна тема која не познаје границе и не мари за узраст, веру или нацију. Она је позвала друштво да проговори о овој теми.

 

У уводном обраћању обратила се и госпођа Олена Зеленска, супруга председника Украјине. Говорила је да је очување менталног здравља једно од пет изазова данашњице, а да свака катастрофа и сваки рат изазива ефекте који утичу на људе целе планете.

Након уводног обраћања у панел дискусији I говорило се о „Mенталном здрављу деце и младих“ као инвестицији у будућност. Модератор је била проф. др Милица Пејовић Милованчевић из Института за ментално здравље.

 

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар просвете била је модератор панел дискусије II где се говорило о „Mенталном здрављу у постконфликтном окружењу“. У овој панел дискусији је говорила Оксана Збитниева, шеф Координационог центра за ментално здравље у Влади Украјине : „Mентално здравље у време рата“.

Потом је говорила проф. др Верица Јовановић директорка Института за ментално здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ о „Jавно здравственим аспектима очувања менталног здравља у периоду посткризних и ванредних ситуација“.

 

Конференција се завршила видео порукама супруга председника Републике Албаније и Северне Македоније и супружника председнице Републике Словеније.

 

Конференцији је присуствовала др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.