Март- месец борбе против карцинома

Март- месец борбе против карцинома

Служба за здравствену заштиту жена и Служба за здравствену заштиту одраслог становништва организовале су многобројна предавања којима су могли да присуствују сви заинтересовани грађани у шабачким месним заједницама – Мајур, Жика Поповић , Шипурске ливаде, Јеленча, Баир, Касарке ливаде и Камичак, где су предавању присуствовали и чланови удружења пензионера Геронтолошког центра.

Мештани су били веома заинтересовани за предавања и савете, учестовали су у интерактивном разговору са предавачима главном сестром Дома здравља
вмс Мирјаном Дивљаковић Илић, вмс Јеленом Крстић и вмс Тањом Јовановић.
Приликом посета овим месним заједницама заказано је 13 жена за скрининг на карцином дојке који се обавља у служби гинекологије, већи број људи упућен је да се јави свом изабраном лекару опште праксе како би обавио скрининг на карцином дебелог црева. На предавањима се говорило о превенцији и раном откривању карцинома дебелог црева и превенцији карцинома дојке и карцинома грлића материце. 

Предавања су одржали Вмс Тања Јовановић , вмс Јелена Крстић и Мт Ненад Живковић. Циљ ових предавања је подизање свести грађана о значају превентивних прегледа и значају јављања на организовани скрининг у службама Дома здравља Шабац. Скрининг подразумева преглед наизглед здраве популације без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене када је лечење ефикасније.