Национална недеља дојења – „Подршка дојењу – ближи мајкама“ ДОЈЕЊЕ – НАЈБОЉИ ПОЧЕТАК И МНОГО ВИШЕ ОД ХРАНЕ

Национална недеља дојења – „Подршка дојењу – ближи мајкама“ ДОЈЕЊЕ – НАЈБОЉИ ПОЧЕТАК И МНОГО ВИШЕ ОД ХРАНЕ

Датуми у Календару здравља имају за циљ скретање пажње јавности на важне теме у очувању здравља и превенције фактора ризика, као и развој свести у постизању ових важних циљева. Дојење и значај мајчиног млека у психофизичком развоју деце спадају у веома важне теме, па су у Календару здравља овоме посвећени термини у августу, када се обележава Светска недеља дојења, и ове године од 1. до 7. октобра, у 40. недељи у години, када се у Србији обележава Национална недеља дојења, са симболиком да трудноћа траје 40 недеља. Дом здравља Шабац у Националној недељи дојења организовао је предавања о значају дојења за правилан раст и развој детета у Школи родитељства, а др Нада Карић, педијатар и Драгана Михаиловић, патронажна сестра биле су гости емисије „Шабачка хроника“ РТВ Шабац.

Мајчино млеко је најбоља храна за новорођенче и одојче у првим месецима живота, јер садржи све што му је потребно за физички, психички и социјални раст и развој као и заштиту од многих инфекција. Мајчино млеко није само храна, оно је много више од тога. Храњење је за новорођенче и одојче један од основних видова комуникације. Сисањем осим потребе за храном дете задовољава и потребу за блискошћу, а веза између мајке и детета успоставља се додиром, чулом вида, чулом мириса и укуса. Развој привржености између мајке и детета приликом дојења представља подстицај за психички развој детета.

Мотивација, подршка и помоћ су пресудни за доношење одлуке да се одојче првих шест месеци живота искључиво храни мајчиним млеком, као и да се са дојењем настави у првој, па и до навршене друге године. Важно је охрабрити сваку мајку да може да буде успешна дојиља, јер је мајчино млеко најбоља храна, а дојење најбољи почетак и много више од хране. Да би се ово постигло неопходна је помоћ стручњака, здравствених радника, али и блиских особа из породице и окружења.Стога је тема овогодишње светске, али и националне недеље дојења управо подршка, наглашавајући важност савета и искустава других мајки које доје, као и здравствених радника.