Национални дан борбе против карцинома дојке

Национални дан борбе против карцинома дојке

Национални дан борбе против карцинома дојке био је повод за гостовање др Бранка Мишића из наше Службе за здравствену заштиту жена у емисији “Оаза здравља” РТВ Шабац.

Највећи проблем је неодлазак на превентивне прегледе. Показало се да без обзира, каква је терапија, колико је опремљена хируршка сала, да све то нема толико везе колико откривање тумора у којем стадијуму се он открије. Ако се открије у раном стадијуму излечење је и 90, 95% , а како стадијум даље одмиче односно што је већи стадијум то је излечење мање. Код нас се најчешће, највише открије у каснијим фазама и самим тим је последица да је велики број умрлих жена – рекао је др Мишић.

Самопреглед је довољан до тридесете године, а после тридесете би требало укључити и ултразвучне дијагностике, саветују лекари.

Постоје промене које се могу јавити да су врло мале, где палпацијом (пипањем) није могуће да се открију, а то би ултразвучном дијагностиком могло да се одради. Саветује се једном годишње, после тридесете године да се ураде ултразвучни прегледи. Од 45-те године се саветује и мамографија на две године, а сам национални скрининг од 50-те године. Разлика је зашто се у неком периоду ради ултразвук, а некад мамографије је управо због грађе дојки јер у млађем периоду доминира жлездано ткиво, а отпорно масно ткиво је мање заступљено. Како се хормонски статус мења и смањује количина хормона, тако се и жлезде смањују а повећава количина масног ткива и онда је мамографски снимак уверљивији и бољи за преглед. Ако сте добили позив за скрининг мамографију да се обавезно одазову, а младе жене самопрегледе и на било какву промену која им је сумњива боље да се дође и обави преглед. Нек то буде и беспотребно али важно је да се елиминише било каква сумња. -каже др Мишић.