Награде за посвећеност превенцији и усавршавање струке

Награде за посвећеност превенцији и усавршавање струке

Лекарима са најбољим резултатима у области превенције данас су у Дому здравља “Др Драга Љочић” уручене награде. Највећи број скрининга на колоректални карцином имала је др Јелица Кампић Спировски, специјалиста медицине рада, а за посвећеност превентивном раду и укупан број превентивних услуга награђен је др Саша Добријевић, специјалиста опште медицине. Њима је награде уручио проф. др сци мед Зоран Кривокапић, професор Медицинског факултета и члан Краљевског удружења хирурга Енглеске.

– Континуираним унапређењем знања којем доприносе честа гостовања врсних стручњака из различитих области у нашој установи јачамо професионални капацитет Дома здравља. Награђивањем најбољих међу запосленима подстичемо и промовишемо знање. Све то јер верујемо да је то једини пут који води остварењу нашег циља –јачању улоге превенције. У марту, месецу који је посвећен борби против карцинома, награђујемо лекаре који су обавили највећи број прегледа у циљу превенције карцинома – рекао је др Бранко Вујковић, директор Дома здравља.

–  Мој обухват је био 100 посто од пацијената које сам била обавезна да позовем на скрининг колоректалног карцинома. У прошлој години се позиву одазвало 82,3 одсто што се сматра великим обухватом, што је препознато данас доделом ове награде. Захваљујем се свим пацијентима који су се одазвали позиву препознајући значај и стварајући нам могућност да им на тај начин помогнемо – рекла је др Јелица Кампић Спировски.

Добре резултате у спровођењу скрининга на карцином дебелог црева похвалио је и проф. др Кривокапић.

– Ми смо Шабац увели у скрининг програм 2015. године, дакле пре две године, препознајући да има све капацитете да обави овај посао. Веома смо изненађени чињеницом да је обухват већи од 60 одсто, што је одличан резултат. Један од разлога што сам ја, као координатор данас у Шапцу је да похвалимо људе који су радили овај посао – истакао је проф. др Зоран Кривокапић, директор Светског удружења универзитетских хирурга.

У циљу даљег унапређења нашег стручног знања и данас смо угостили признате стручњаке у овој области, па је у Шабачком позоришту проф. др Кривокапић одржао предавање на тему “Карцином дебелог црева: настајање, дијагноза и превенција”, а др Душица Банковић, координатор за рано откривање рака дебелог црева говорила је на тему “Резултати организованог скрининга дебелог црева у Србији”.

Колоректални карцином је други најчешћи карцином у мушкој и женској популацији. Само у 2013. Години у нашој земљи од ове болести оболело је преко 4 хиљаде људи, а живот је изгубило више од 2.600. Ови подаци упозоравају и указују на значај превенције, па су награде Дома здравља „Др Драга Љочић“ за посвећеност превенцији важан корак ка њеном унапређењу и развоју свести о њеној важности.