Наш Дом здравља добитник признања СКАНУ

Наш Дом здравља добитник признања СКАНУ

Српска Краљевска Академија научника и уметника (СКАНУ) установила је награду која ће да понесе име др Драге Љочић, прве лекарке у Србији. Тако је дана 11.03.2023. на свечаној седници СКАНУ  у Тршићу додељено признање Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, које је преузела директорка Дома здравља, др Јасмина Станковић.

   

Председник СКАНУ академик Драган Дамјановић и академик професор др Мирко Керкез, наш угледни хирург, вишегодишњи заменик директора КЦ Србије, иначе председник Научног већа СКАНУ, истакли су да је ово начин да се, још боље, осветли име и дело ове знамените Шапчанке и Српкиње, интелектуалке, лекарке за незаборав, родољубиве и хумане личности.

 

Уздарје др Љочић добили су из руку академика : Александра Делић, новинар, Општа болница „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, Дом здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу, др Бранко Вујковић директор Завода за јавно здравље у Шапцу, др Бранка Красавац, директор Дома здравља у Лозници, професор др Виолета Рабреновић са ВМА, угледни нефролог др Милан Мишко Ранковић из Шапца, Раде Веселиновић, привредник из Шапца, као и лекари из суседне Лознице др Чедомир Митровић, др Гордана Тешић Петровић, др Александар Исаковић, др Ана Илић.

     

Иначе, Српска Краљевска Академија научника и уметника (СКАНУ) је јединствено удружење стваралаца из научно-технолошких, био-медицинских, пољопривредних, физичко-математичких области, и свакако духовних, али и уметничких, историјских, друштвено политичких и економских наука, екологије, маркетиншких умећа.

 

Дом здравља у Шапцу носи име по др Драги Љочић, чији је родни град био управо Шабац. Велику пажњу је недавно привукао документарни филм о њој поводом Дана града Шапца, чији је аутор Александра Делић, вишегодишња новинарка „Вечерњих новости“, са сарадницима из града на Сави.