Неће бити спајања Дома здравља и болнице каже др Бранко Вујковић, члан Градског већа Шапца

Неће бити спајања Дома здравља и болнице каже др Бранко Вујковић, члан Градског већа Шапца

Неће бити спајања болнице и Дома здравља каже у разговору о улози града у финансирању примарне здравствене заштите и плановима у овој години др Бранко Вујковић, члан Градског већа Шапца, задужен за здравство. Он додаје да је за ове намене из градског буџета „издвојено чак 54 милиона динара, а Дом здравља Шабац спада у ретке у Србији који послују позитивно. Министар Лончар је покренуо доста добрих ствари и законских измена, и уверен сам да ћемо и у овом заједничком послу наћи најбоље решење за унапређење здравствене заштите свих наших суграђана. Сарадња Дома здравља и Опште болнице у Шапцу је веома важна, а на корист наших суграђана, који нам свима морају бити у фокусу. Зато ће град у наредном периоду издвојити значајна средства и за нашу болницу која евидентно има проблем у финансирању дефицитарних кадрова и занављању опреме“. Опширније: 

DR BRANKO Претходних дана појавиле су се идеје о поновном спајању приамрне и секундарне здравствене заштите – како то коментаришете, ако имамо у виду тешку финансијску ситуацију у овом ресору и рестриктивни буџет Министарства?

–  Идеја која се јавила се односи пре свега на оне локалне самоуправе које су показале да немају капацитет у преузимању оснивачких права над установама примарне здравствене заштите, и  ту свакако држава мора наћи неки модел субвенционисања рада тих установа.  Питање је колико би и тада исте установе имале средстава за функционисање, с обзиром да знамо да су међу највећим дужницима добављачима клинички центри чији је оснивач управо држава. Шабачки Дом здравља уз подршку Града не само да несметано финкционише, него и развија своје услуге, и он свакако неће бити поново спојен са болницом. У плану нам је проширење услуга које он пружа.

Установе које дефинитивно имају проблем у свим локалним самоуправама су апотекарске установе, које континуирано генеришу дуговања према добављачима, и то је оно што заједно морају решавати локалне самоуправе и Министарство здравља. Држава је интеграцијом приватних апотека у јавни сектор под повлашћеним условима у односу на оне којима је оснивач локална самоуправа створила предуслове за континуирано генерисање дуговања државних апотека према добављачима, што ће у крајњој инстанци довести или до приватизације или до стечаја апотека уколико се хитно не промене тржишни услови пословања.

Град Шабац  је спреман да помогне Министарству здравља у континуитету управо због рестриктивног буџета који ово Министарство има. Министар Лончар је покренуо доста добрих ствари, и законских измена, и уверен сам да ћемо и у овом закједничком послу наћи најбоље решење за унапређење здравствене заштите свих наших суграђана.

 

Примарна здравствена заштита је у надлежности локалне самоуправе од 2007.године. Како оцењујете протекли период и сарадњу Града и Дома здравља чији је оснивач Град?

Од оснивања, 16. априла 2007. Године,  од када је област примарне здравствене заштите у надлежности локалне самоуправе, сваки појединачни сегмент примарне здравствене заштите у потпуности је унапређен. Циљ је био и остао да свим нашим суграђанима обезбедимо квалитетну и безбедну здравствену заштиту. Ако имамо у виду да ка Дому здравља Шабац гравитира око 120.000 становника, да Дом здравља има 32 објекта на градском и сеоском подручју шабачке Градске управе, са више од 500 запослених у примарној здравственој заштити, јасно је о колико захтевном и одговорном послу је реч. О стандардима које смо остварили говори и податак да је Дом здравља Шабац прва акредитована здравствена установа у Мачванском округу и међу првима у Србији које су добиле акредитациони сертификат на период од седам година.

Развој и унапређење различитих сегмената рада Дома здравља Шабац од приоритетног је значаја за квалитет и доступност примарне здравствене заштите. Пре свега неопходна је била реконструкција постојећих, али и изградња нових објеката са циљем повећања доступности здравствене заштите, потом и набавка савремене и поуздане медицинске опреме, информатизација установе, обнављање возног парка и професионално усавршавање запослених. Колико је разнолик и тежак био посао побољшања услова за рад и лечење у нашим здравственим амбулантама говори и податак да у моменту оснивања Дома здравља Шабац ниједна сеоска амбуланта није имала исправну воду за пиће – а, данас све амбуланте имају здраву пијаћу воду.

Препознајући унапређење услова као један од основних задатака Град Шабац је у примарну здравствену заштиту од оснивања до краја 2015. године укупно уложио 219.497.774,00 дин. У последњих годину и по дана евидентна су све већа издвајања за примарну здравствену заштиту, како за инфраструктуру и опремање, тако и за финансирање пројеката Дома здравља Шабац у повећању доступности здравствене заштите из области ургентне и геријатријске медицине. Ми смо први у Србији обезбедили и основни пакет услуга за преглед особа које не остварују право на обавезно здравствено осигурање, а којих је на територији сеоских месних заједница преко 8.000. Кроз Караван здравља велики број наших суграђана је проверио своје здравствено стање, а пројектима неодложне и бесплатне помоћи обухваћени су материјално угрожени и стари. Ове године у градском буџету је опредељено 54 милиона динара за потребе Дома здравља Шабац, од тога 30 за запошљавање дефицитарних кадрова, а 24 милиона динара за опремање и инфраструктуру.

 Какви су планови и да ли ће подршка Града бити настављена у истом обиму? 

– Шабац је показао да зна да води бригу о здрављу својих суграђана, тако да модел који се показао добрим нећемо мењати. Изградићемо нове амбуланте у Штитару, Јевремовцу и Касарским ливадама. У Прњавору, до краја године комплетно ћемо реконструисати објекат за потребе гинекологије и педијатрије. Један од најважнијих послова у протеклих неколико година је завршетак централне стерилизације у Дому здравља, какву морам признати немају ни многе установе секундарног нивоа здравствене заштите. Први у Србији ћемо увести ИСО стандард квалитета стерилизације, а и на овом послу радови се приводе крају, па мислим да ћемо већ средином априла почети са радом централна стерилизација у Дому здравља Шабац.

Ускоро нас очекује занављање возног парка у циљу повећања доступности услуга из области ургентне медицине, кућне неге и патронаже. У току је опремање простора за магнетну резонанцу, а до краја јуна Шабац ће добити доступну дијагностику магнетном резонанцом. Планирана су средства за субвенционисање стручног усавршавања свих запослених у Дому здравља Шабац, како лекара и здравствених сарадника, тако и медицинских сестара. Циљ нам је да сви запослени лекари буду специјалисти одговарајуће гране медицине. У наредном периоду локална самоуправа ће издвојити значајна средства и за нашу болницу која евидентно има проблем у финансирању дефицитарних кадрова и занављању опреме, с обзиром да су им сопствена средства незнатна, а здравствене потребе грађана су сваким даном све веће. Субвенционисаћемо запошљавање, опремање и стручно оспособљавање запослених у нашој Општој болници која са поносом носи име славног др Лазе Лазаревића – каже др Вујковић.