НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

Широм света у последњој недељи априла месеца, скреће се пажња на превенцију повреда у саобраћају.

Представници Дома здравља „Др Драга Љочић“ одржали су предавање ученицима ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу у саставу –  ВМС Сузана Зорић, др Александар Рељић, техничар Милан Ђекић, возач Александар Дукић. Организатор је  Милан Алексић,  уз подршку директорке установе др Јасмине Станковић и главне сестре Драгане Симеуновић.

Кроз интеракцију са ученицима осмог разреда, размењене су информације о мерама опреза у саобраћају, заштитној опреми и интерактивна радионица – симулације повреда и указивање прве помоћи (повреда руке, скочног зглоба и несвесна стања ). Ученици су упознати са позивањем Хитне помоћи (194) али и о неопходним информацијама и опису повреда приликом позивања. Тако да су на овај начин били слушаоци и активни учесници.

Саобраћајне несреће имају високу стопу смртности, инвалидитета, физичких и психичких траума и један су од водећих узрока смрти младих особа. Из Агенције за безбедност саобраћаја наводи се да у Србији у саобраћају годишње страда више од 500 лица, док више од 3000 претрпи лакше а око 19000 тешке телесне повреде.

„Прекорачење брзине, вожња под утицајем алкохола и психоактивних супстанци су водећи фактори настанка незгода „ –наводи директорка др Јасмина Станковић.

Једно  од поражавајућих података је да половину погинулих лица у саобраћају чине пешаци и возачи двоточкаша .Закон о безбедности саобраћаја је у марту ове године  донео Правилник везан за издавање и обележавање лаких електричних возила као и њихову евиденцију,  јер је све већи број корисника тротинета од стране млађе популације.

Циљ овог предавања је да се апелује на одговорно понашање појединца као и  на поштовање саобраћајних прописа и  знакова, правилно реаговање приликом несреће, везивање сигурносног појаса свих учесника у саобраћају,  да би се допринело смањењу повреда .

Директорка је овом приликом уручила дипломе најбољим учесницима као и захвалнице директору школе и Служби хитне медицинске помоћи.