Ново име: Дом здравља „Др Драга Љочић“ – с поштовањем и поносом

Ново име: Дом здравља „Др Драга Љочић“ – с поштовањем и поносом

Од данас наша установа носи име Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац – дуг родног града истинској хероини лекарског позива. Сагласност на промену имена дала је Скупштина града Шапца, а, образлажући предлог, др Бранко Вујковић, директор наше установе, између осталог је рекао:

DR B KRUPNIJE manja

– Бирајући да свом Дому здравља дамо име поносне, храбре, достојанствене, хумане прве жене лекара, Шапчанке, ми не чинимо ЊОЈ, него ОНА, опет, и толико деценија после своје смрти, чини нама. Она је нас задужила. Прва у Србији, четврта у Европи.

Време у ком је живела и они који нису имали храбрости да другима признају вредност оспоравали су јој право на лекарско звање, смањивали плату, морала је да чека на пензију. За државну службу др Драга Љочић није била добра. Равноправна са колегама била је само у ратовима. И то је била слика њеног времена.

Девет деценија требало је да прође од њене смрти да се овај предлог нађе пред вама, поштовани одборници. Било је и раније иницијатива, али није било воље да се име ове хероине лекарског позива нађе тамо где му је место. Зато вас све позивам да данас гласате по савести – професионалној и људској.

Зато што глас за овај предлог није глас за промену имена установе, већ глас за вредности које симболизује др Драга Љочић – професионалност, част, лични и морални интегритет, храброст, хуманост, солидарност. ДР ДРАГА ЉОЧИЋ ЈЕ МЕРА ЗА ВРЕДНОСТ. Ако стекне заслужено место у нашем памћењу, постаће и нама и нашој деци мера вредности, ако јој га ускратимо, биће одраз наше слабости. Својој деци дугујемо узоре на које ћемо сами бити поносни. Узоре попут др Драге Љочић. Шабац треба да буде поносан на траг који је у нашој историји оставила ова велика жена чијим именом ћемо, сигуран сам, врло брзо звати шабачки Дом здравља – рекао је на сецници Скупштине града Шапца др Бранко Вујковић, директор Дома здравља- поручио је др Бранко Вујковић, директор Дома здравља.

GLAS ZA manja

Међу говорницима на седници Скупштине био је и др Дејан Павловић, помоћник директора за квалитет и одборник локалног парламента, који је истакао завидне резултате које у свом раду постиже наш Дом здравља, као и чињеницу да су наши гости јуче били представници Светске здравствене организације, а на предлог Министарства здравља Републике Србије.

DR D manja