О сарадњи у примарној здравственој заштити Србије и Републике Српске

О сарадњи у примарној здравственој заштити Србије и Републике Српске

У организацији Удружења менаџера примарне здравствене заштите Србије и Института за јавно здравство Републике Српске у Бања Луци је одржан састанак са циљем идентификовања заједничких проблема, али и области у којима постоје дугорочни интереси за успостављање сарадње између менаџера у примарној здравственој заштити у овим и земљама у региону. Осим представника Института за јавно здравство Републике Српске и Удружења менаџера у примарној здравственој заштити Србије, скупу су присуствовали представници домова здравља из Приједора, Дервенте, Новог Града, Аде, Ниша, а нашу установу представљале су прим. др Весна Ђурић, директорка и јованка Васић, главна сестра Дома здравља Шабац.

На састанку је закључено да би обострано корисна сарадња домова здравља из Републике Српске и Србије могла бити, између осталог, у областима дизајнирања и спровођења програма за базичну и континуирану едукацију из здравственог менаџмента, искуства са плаћањем особља здравствених установа, успостављања система управљања квалитетом, преиспитивања адекватност капитационе формуле и бројним другим.

Како би се у овим областима начинио напредак у наредном периоду неопходно је јачати капацитете менаџера у примарној здравственој заштити путем едукација из здравственог менаџмента, јачати капацитете локалних самоуправа за управљање ресурсима на примарном нивоу, као и успоставити ефикаснију и модернију организацију примарног нивоа здравствене заштите, оцењено је на састанку у Бања Луци.