О значају имунизације у Малој Врањској

q

О значају имунизације у Малој Врањској

Са циљем скретања пажње јавности на важну јавно-здравствену тему имунизације, Служба за здравствену заштиту деце у сарадњи са Службом поливалентне патронаже и ромском здравственом медијаторком спровела је акцију имунизације деце из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група у селу Мала Врањска. Вакцинисана су деца свих узрасних доба до 14 година старости, која су или нередовно вакцинисана или потпуно невакцинисана. Наше екипе обавиле су и прегледе и консултације и из других сегмената дечје здравствене заштите. 

Свако дете има право да не оболи од болести чија је превенција могућа имунизацијом!


Имунизација је једна од најуспешнијих јавно-здравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од болести чије се појављивање може спречити вакцинама укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.  Циљ систематске обавезне имунизације је да се достигне и одржи обухват од најмање 95% целокупне популације деце коју према календару треба вакцинисати ради спречавања обољевања и могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења или изазивају смртни исход.

Имунизацијом против заразних болести сачувано је више живота него иједном другом интервенцијом за заштиту здравља, уколико се изузме снабдевање хигијенски исправном водом за пиће. Свако дете има право да не оболи од болести чија је превенција могућа имунизацијом! У претходним годинама земље Европског региона су суочене са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисана или није вакцинисана на време. Како заразне болести не познају границе епидемије се шире из земље у земљу. Имунизација је резултат колективне одговорности. Треба учинити све да сви чланови породице буду правовремено и потпуно вакцинисани.